Hlavní obsah

Církve neustoupí, expertní komise pro restituce končí

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komise složená z politiků ČSSD, hnutí ANO a zástupců církví ukončila po úterním jednání svou činnost. Účastníci se nedohodli na požadavku koaličních stran, aby byly sníženy finanční náhrady v rámci restitucí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Expertní komise složené ze zástupců ČSSD, ANO a církví končí svou činnost.

Článek

„Musím říct, že záměrem vyjednávací skupiny soc. dem. a ANO bylo najít společensky přijatelný kompromis, akceptovatelnou variantu řešení zákona o vyrovnání majetku s církvemi. Musím v této chvíli konstatovat, že se nám na expertní úrovni podařilo dojednat jenom velmi málo,“ uvedla po jednání předsedkyně komise Alena Gajdůšková (ČSSD).

Konkrétně si účastníci jednání potvrdili dohody z minulé schůzky, tedy že se budou zveřejňovat informace o hospodaření církví včetně výročních zpráv. Církve jsou prý také ochotny podřídit se finančnímu auditu.

Expertní komise končí

„Představitelé církví navrhli v této chvíli ukončení expertní skupiny s tím, že nejsou ochotni přistoupit na další požadavky,“ uvedla dále Gajdůšková. Církve odmítly kromě snížení náhrad také odstoupení od inflační doložky.

Co se týče předkupního práva na restituovaný majetek, který budou chtít církve odprodat třetím stranám, uvedl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, že se o tomto požadavku doslechli zástupci církví jen hodinu před jednáním z médií. Příliš se na tento požadavek netváří. „Musíme o tom diskutovat,“ řekl Holub.

Upřesnil, že zánikem expertní komise nekončí jejich jednání ohledně restitucí. Chtějí je jen posunout na vládní úroveň.

Gajdůšková se během dne nechala slyšet, že pokud církve odmítnou snížení náhrad, pak je možné, že je vláda zdaní. Holub ale podle svých slov věří, že se tomu tak nestane. „Sociální demokracie má ve svém názvu ‚demokracie‘ a my v této chvíli nevidíme demokratickou cestu, aby se v českém právním rámci takováto věc udála.“

Reklama

Výběr článků

Načítám