Hlavní obsah

Sommerová nahradí Feriho: Musíme odvrátit temné síly

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmová dokumentaristka Olga Sommerová po krátkém váhání ve čtvrtek kývla na poslanecký mandát za TOP 09 a ve Sněmovně 1. června nahradí Dominika Feriho. Ten v pondělí Sněmovnu opustí, neboť čelí obvinění několika žen ze sexuálního násilí a obtěžování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Režisérka Olga Sommerová

Článek

Sommerová je první náhradnicí z pražské kandidátky TOP 09, kam ji před čtyřmi lety nominovala Liberálně ekologická strana (LES) Martina Bursíka. Od voličů tehdy dostala 9204 preferenčních hlasů.

„Potřebujeme, abychom odvrátili ty temné síly, které usilují o to, aby nás, občany, zbavily nezávislosti, jako je tomu v Polsku a v Maďarsku. To je moje téma velké, na tom mi velmi záleží, protože svoboda projevu znamená zároveň svobodu člověka a demokracii,“ řekla v ČT režisérka. Chce se věnovat hlavně podpoře kultury a obhajobě České televize. Svůj přechod z náměstí a demonstrací proti vládě do Sněmovny a hlasování o vyslovení nedůvěry vládě vnímá jako vyvrcholení své občanské angažovanosti.

Olga Sommerová nahradí Feriho ve Sněmovně

Domácí

„Před čtyřmi lety jsem kandidovala za LES, která už při vzniku před osmi lety varovala před nebezpečím mocenských, politických i ekonomických zájmů Ruska a vyzývala k odklonu od fosilních paliv a řešení klimatické krize. Vývoj nám dal za pravdu,“ sdělila Sommerová v tiskové zprávě TOP 09.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové bude její hlas slyšet zejména ve chvílích, kdy se budou poslanci zabývat budoucností ČT a smyslem veřejnoprávních médií.

„Vím, že v této oblasti zastává stejné hodnoty jako TOP 09, ctí nejenom nezávislé a objektivní zpravodajství ČT, ale také důležitost tuzemské autorské tvorby,“ uvedla Pekarová.

Premiér Andrej Babiš (ANO) k nástupu Sommerové do poslaneckých lavic Právu s úsměvem řekl, že si Sommerová bude konkurovat s Piráty. „Aspoň bude mít Bursíkova Liberálně ekologická strana zástupce ve Sněmovně,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám