Hlavní obsah

Sokolové chtějí kvůli rozkrádání spolku hlavu své šéfky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadě starostů Sokola napříč republikou došla trpělivost s dlouholetou starostkou České obce sokolské (ČOS) Hanou Moučkovou a žádají její odstoupení z funkce, případně její odvolání. Podle nich je totiž jednoznačně odpovědná za skandál, který propukl v lednu, kdy policie obvinila z úvěrového podvodu ve výši 40 milionů korun její osobní asistentku Elišku C.

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka České obce sokolské Hana Moučková v tělocvičně v Tyršově domě

Článek

Ta si pak přímo v sídle této organizace v Tyršově domě v Praze vzala počátkem února život. Šlo přitom o ženu s opakovanou trestní minulostí včetně právě úvěrových podvodů.

Navíc měla na krku několik exekucí v řádech milionů korun, které pak dokonce řešila v rámci korespondence se soudem pod hlavičkou Sokola.

Přesto ji Moučková a výběrová komise, kterou Moučková vedla, koncem roku 2019 vybrala do funkce sekretářky ČOS a zároveň osobní asistentky starostky.

Hana Moučková: Sokol je sice spolek tradiční, ale s moderním obsahem činnosti

Styl

Eliška C. pak působila ve vedení Sokola čtyři roky, během nichž si získala důvěru Moučkové, a dokonce navázaly kamarádský vztah - byly spolu několikrát na dovolené či soukromých zájezdech.

Během této doby se ale asistentka rozhodla své předchozí milionové dluhy sanovat pomocí dalších podvodů, když přímo v těsné blízkosti Moučkové, s níž sdílela kancelář, vyvedla z účtů Sokola desítky milionů korun.

Za peníze si podle pořadu Reportéři ČT kupovala luxusní kabelky, šperky, oblečení a dovolené. Na dovolené v Dubaji byla společně s Moučkovou.

Měla dokonce oprávnění zadávat platby z účtu organizace u Komerční banky, převáděla je na účet Světového svazu sokolstva a odtud na svůj soukromý účet.

Škoda už 50 milionů

Mluvčí pražské policie Jan Daněk 8. února upřesnil, že škoda je nejméně 40 milionů korun, podle informací Novinek už se ale mezitím přehoupla přes 50 milionů, o čemž prý vedení Sokola informovali sami kriminalisté.

Obvinění asistentky padlo 18. ledna, podnět kvůli podezřelým transakcím dal policii Finanční analytický úřad.

Sestra Moučková už prostě nemá v čele ČOS co pohledávat
starosta pražského TJ Sokol Lhotka a právník František Beneš

A řada starostů jednotlivých žup má jasno, kdo nese hlavní díl odpovědnosti za tuto velkou finanční ztrátu v době, kdy přitom Sokol připravuje XVII. všesokolský slet. Jde o Moučkovou, která je v čele České obce sokolské už páté volební období (poprvé zvolena v roce 2011).

„Sestra Moučková už prostě nemá v čele ČOS co pohledávat,“ uvedl například starosta pražského TJ Sokol Lhotka a právník František Beneš.

V posledních týdnech sepsal hned tři otevřené dopisy určené všem starostům žup, v nichž upozornil na skandál kolem Moučkové a její asistentky včetně dřívějšího odsouzení této nyní již zemřelé ženy za úvěrový podvod či padělání a pozměnění veřejné listiny.

Budou odvolání řešit

Zároveň žádal rezignaci starostky ČOS anebo zařadit na naplánovaném mimořádném zasedání výboru ČOS 9. března jako jeden z bodů odvolání Moučkové.

To se nakonec skutečně stalo. V programu zasedání, jehož kopii mají Novinky k dispozici, je tento bod zařazen na závěr na návrh jednoho z členů výboru, rovněž právníka Jana Mandáta.

Beneš Novinkám řekl, že jeho dopisy a výzvy měly velmi kladnou odezvu u ostatních Sokolů, více než dvě stovky z nich prý jeho názory i návrh na odvolání starostky podpořily.

Sokolovny chátrají, na jejich opravy ale nejsou peníze

Domácí

Redakce Novinek v minulých dnech položila Moučkové písemně řadu dotazů včetně toho, zda přiznává své pochybení a bere to jako své selhání, ale i dotaz, jestli zvažuje rezignaci. Neodpověděla na ně.

Mluvčí Sokola Radek Smekal jen poslal krátké vyjádření, v němž reagoval alespoň na některé otázky. Jedna se týkala i toho, zda starostka a lidé ve vedení ČOS věděli o minulosti této zaměstnankyně, když ji přijímali.

„Pokud jde o výběrové řízení, proběhlo standardně přes personální oddělení a vzhledem k tomu, že šlo o pozici v sekretariátu, měla starostka pochopitelně poslední slovo,“ sdělil Novinkám Smekal.

Zákoník práce neumožňuje požadovat po uchazečích informace o trestněprávní bezúhonnosti ani o rodinných a majetkových poměrech
mluvčí Sokola Radek Smekal

„Postupovali jsme podle platné legislativy při obsazování běžné pracovní pozice jako třeba asistentka, zákoník práce neumožňuje požadovat po uchazečích informace o trestněprávní bezúhonnosti ani o rodinných a majetkových poměrech,“ dodal.

Podle něj pro práci v sekretariátu měla žena všechny předpoklady, byla jazykově vybavená i organizačně schopná.

Jenže sama Moučková v otevřeném dopise z 22. února určeném všem jednotám Sokola přiznala, že měla o některých problémech podřízené Elišky C. povědomí.

Věděla o insolvenci

„Věděla jsem, že je v insolvenci, ale říkala mě i dalším, že získala finanční prostředky od rodiny. Neměla jsem důvod tomu nevěřit,“ napsala starostka.

V textu také uvedla, že pro ni osobně je celá kauza „obrovským a jen těžko popsatelným zklamáním i po lidské stránce“. Připustila, že si Eliška C. dokázala postupně získat její sympatie, z velké části prý kvůli tvrzení, že je vážně nemocná.

„Vyvolala ve mně pocit, že potřebuje pomoc. Bohužel ve skutečnosti šlo o promyšlené, plánované lži podpořené i falzifikáty lékařských zpráv a dalších dokumentů,“ bránila se Moučková.

Spoustu nostalgických dobových fotografií nabízí expozice ve Volyni

Vaše zprávy

Na dotaz ČTK následně konstatovala, že od začátku zvažuje všechny možnosti, nejdříve chce ale se svým rozhodnutím seznámit členy výboru. Zdůraznila, že je poškozená a podvedená stejně jako její kolegové a celá Česká obec sokolská.

Její mluvčí k tomu na otázku Novinek, jak je možné, že vedení Sokola nechalo tuto asistentku a sekretářku nakládat s jeho financemi, odvětil, že dotyčná „s bankou ohledně inkriminovaných podvodů jednala na základě zfalšovaných dokumentů bez jakéhokoliv pověření ze strany ČOS“.

Některé starosty žup pak překvapilo, že i po tomto skandálu je starostka podle svého vyjádření v dopise „připravena a hlavně dál schopna pokračovat ve vedení ČOS“.

Sestra Moučková za více než čtyři roky působení dotyčné ženy v jejích službách neudělala nic
starosta pražského TJ Sokol Lhotka a právník František Beneš

Starosta TJ Sokol Lhotka Beneš doufal, že Moučková bude mít dost soudnosti a sama odstoupí, což se zatím nestalo.

„Sestra Moučková za více než čtyři roky působení dotyčné ženy v jejích službách neudělala nic,“ podotkl Beneš.

„Aniž by se obtěžovala s jakýmkoli ověřováním její minulosti a ačkoli věděla, že je v insolvenci, vpustila odsouzenou podvodnici do samého srdce České obce sokolské, do svého sekretariátu a tam ji zjevně nechala dělat, co chtěla,“ dodal Beneš.

Spousta chyb

V podobném duchu hovořili i někteří další starostové.

„Pochybení vedení je velkého rozsahu a měla by přijít sebereflexe. Je tam spousta chyb a nenastavených procesů, jak ochránit finance nás všech v Sokole. Zatím to ale vypadá tak, že se předsednictvo zakuklilo a žádná sebereflexe se nekoná,“ řekl Novinkám starosta TJ Sokol Dolní Chabry Petr Zídek.

„Vždy instituci vede jeden člověk, v tomto případě je to za mě starostka Moučková, která by buď měla být odvolána, anebo aby došlo k očištění té instituce, tak by měla odstoupit sama,“ doplnil Zídek.

Stejně jako on by podle dopisů, které mají Novinky k dispozici, hlasovala pro odvolání Moučkové celá řada z celkem 42 žup napříč republikou, například na severu Moravy a ze Slezska, ale v Krkonoších či v dalších jednotách v metropoli.

Oficiální stanoviska ČOS a starostky Moučkové ve smyslu, že Sokol se stal obětí sofistikovaného bankovního a úvěrového podvodu a že o ničem nemohli vědět, jsou nehorázné.
zástupci pražského TJ Sokol Spořilov

„Oficiální stanoviska ČOS a starostky Moučkové ve smyslu, že Sokol se stal obětí sofistikovaného bankovního a úvěrového podvodu a že o ničem nemohli vědět, jsou nehorázné,“ mají jasno zástupci pražského TJ Sokol Spořilov v čele se starostou Matějem Frydrychem.

„Selhaly kontrolní mechanismy ČOS a podvodnou činnost asistentky starostky umožnili činovníci ČOS,“ dodali.

A stejně jako Zídek či Beneš žádají buďto odstoupení Moučkové z funkce, anebo její odvolání na mimořádném výboru. Některé župy ale přece jen chtějí s rozhodnutím počkat na mimořádný výbor.

ČOS podle poslední zveřejněné výroční zprávy hospodařila v roce 2022 s příjmy víc než 120 milionů korun. Letos v létě plánuje v Praze všesokolský slet s rozpočtem přesahujícím 150 milionů korun.

Na financování akce se má podílet mimo jiné Národní sportovní agentura (NSA), dále pak příspěvky a účastnické poplatky sokolů, Praha a kraje. Podle vedení ČOS ani nynější skandál se ztrátou desítek milionů korun uskutečnění akce ani fungování samotného Sokola neohrozí.

Špičky tenisového svazu posílaly „malé domů“ přes rodinu a známé

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám