Hlavní obsah

Spoustu nostalgických dobových fotografií nabízí expozice ve Volyni

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silou lví, letem sokolím - tak zní název výstavy v prostorách volyňské tvrze. Jak název napovídá, jedná se o fotografie a další předměty související s Českou obcí sokolskou.

Foto: Petr Hejna
Článek

Expozice v nejvyšším patře Městského muzea ve Volyni, sídlícího ve středověké tvrzi, připomíná 150 let od založení místní sokolské jednoty. Současně devadesát let uplynulo od stavby sokolovny, díla architekta Františka Průši.

Vernisáž proběhla v pátek 10. května, navštívit ji je možno až do 29. září. A to ať již v rámci prohlídky muzea, či zdarma při návštěvě vernisáží nebo některého z koncertů, které jsou zde pořádány.

Pamětníci - tedy ne ti asistující vzniku sdružení Sokol před 150 lety, ale ti, vyrůstající v časech totality, jistě vzpomenou, že se chodilo stále cvičit „do sokola“ či sokolovny, byť tato odjakživa vlastenecká organizace byla po zákazu nacisty stejně tak rozpuštěna rozhodnutím ÚV KSČ v roce 1956. A stejně tak pomalu žádná venkovská zábava se neobešla bez Sokolíků, písně mající nádech čehosi div ne zakázaného, ba až protistátního, s podroušenými účastníky zábavy křepčícími hrdinně na stolech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám