Hlavní obsah

Sokolí mláďata se vylíhla na komíně rafinerie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Na stometrovém komíně rafinerie v Kralupech nad Vltavou začalo být pěkně živo. Ve zdejším hnízdě se vylíhla tři sokolí mláďata. Samice snesla vejce začátkem března, zhruba měsíc je zahřívala vlastním tělem, dokud se potomci nevyklubali.

Foto: Orlen, Novinky

Na komíně rafinerie v Kralupech nad Vltavou se vylíhla sokolí mláďata.

Článek

„V tuto chvíli sokolím rodičům začal kolotoč starostí, a to zejména se sháněním dostatku potravy, protože mláďata ke svému viditelně rychlému růstu potřebují dostatek živin,“ uvedl ornitolog Václav Beran, který dravce zabydlující se v budkách na komínech různých průmyslových areálů dlouhodobě monitoruje.

Zhruba tři týdny po vylíhnutí se ornitologové vypraví přímo ke hnízdu na komíně, kde mláďata zkontrolují a okroužkují. Díky tomu je později možné sokoly identifikovat a mít přehled o jejich počtech na českém území.

„V kralupské budce to je již třetí vyvedený vrh sokolích mláďat,“ uvedla ředitelka Nadace Orlen Unipetrol Lucie Pražáková. Sokolí život včetně krmení lze sledovat online na webu společnosti.

Foto: Orlen, Novinky

Sokolí rodiče teď musí shánět potravu.

Sokolí rodiče teď vylétají obstarávat potravu do okolí hnízda. Kořist přinášejí mláďatům.

„Potrava sokolů se velmi liší, záleží na nabídce. Někde dominují holubi a přítomnost sokola v areálu může populaci často nežádoucích holubů snížit,“ uvedl Beran. Podle něj nikdy ale nedojde k tomu, že by dravci holuby úplně vyhnali. „Přítomnost sokola nevede k vyhynutí kořisti, ale k ozdravení její populace a rozvoji obranného chování, na což musí sokoli zpětně reagovat přizpůsobením taktiky lovu. Jsme tedy svědky neustálého závodu mezi predátorem a jeho kořistí,“ vysvětloval ornitolog Beran.

Labuť „na háčku“ osvobodil expert, neobešlo se to bez koupele

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám