Hlavní obsah

Sociálním demokratům vadí víc Svoboda než Kavan

– PRAHA

Spíše na stranu exministra zahraničí a svého poslance Jana Kavana se včera postavili poslanci ČSSD na zasedání svého klubu. Naopak se ozvaly hlasy proti koaličnímu partnerovi, ministru zahraničí Cyrilu Svobodovi (KDU-ČSL), který veřejně kritizoval Kavanův postup v kauze tajných dokumentů na ministerstvu zahraničí.

Foto: Josef Zajíc

Jižní sjezdovka u Hotelu Pokrok (28. 12. 2011).

Článek

"Nevím, kdo víc poškodil zájmy České republiky - jestli nedopatření ministra Kavana nebo jeho týmu, anebo ten, kdo právě v okamžiku, kdy je tady nejvyšší činitel NATO, takovou věc vytahuje na světlo boží," řekl Právu šéf zahraničního výboru Sněmovny Vladimír Laštůvka.

"Je to účelová kampaň"

Podle něj, než Svoboda s kritikou vystoupil, měla být celá věc řádně prošetřena. "Před chvílí jsem se na to ptal premiéra, a vyjádřil jsem nepochopení způsobu, jak tuto věc zúřadoval ministr Svoboda," dodal Laštůvka. Podle něj kauza Kavan je "cílená, účelová kampaň. Nerozumím přesně v čí prospěch a proč".

Poněkud jiný názor má poslanec Karel Šplíchal. "Jde i o osobní chybu, protože kandiduje-li člověk do vyšších funkcí, měl by mít čistý stůl. Možná to odpovídá dynamické povaze pana Kavana, ale měl brát větší ohled," řekl Právu.

Kavan měl za ministrování vydávat některé důvěrné listiny za skartované, ačkoli ve skutečnosti zničeny nebyly. Mezi dokumenty, které měly být zlikvidovány, jsou podle ministra Svobody i tajné materiály NATO.

Premiér Vladimír Špidla včera řekl, že případ není uzavřen: "Požádám NBÚ, aby mi podal informace, a poté to projednám s Kavanem, a požádám ho, aby vyvodil případné důsledky."¨

Poslanec ČSSD Robert Kopecký Právu řekl, že si Kavana váží. "Svoboda by měl být v řadě věcí mnohem umírněnější," dodal Kopecký. Poslanci nezaujali stanovisko ke kauze s odůvodněním, že nemají dostatek informací.

"Beru to jako součást politického folklóru," reagoval včera ministr vnitra Stanislav Gross na dotaz Práva, co říká výzvám některých opozičních politiků, aby Kavan rezignoval na své funkce. "Tu věc nelze úplně podceňovat, ale já v tuto chvíli mám pouze informace z médií, pokud vím, tak NBÚ své šetření ještě neukončil," uvedl s tím, že zatím je předčasné dělat kategorické závěry.

Jak dále Gross informoval, nemá žádné informace, že by Česku hrozilo s touto kauzou nějaké bezpečnostní riziko. Také náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák ujistil, že zatím nejsou nějaké negativní ohlasy  ze zahraničí.

KSČM rozzlobilo Svobodovo ťukání

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) žádá pro nekompetentnost odstoupení Svobody. "Takovou manipulaci, jak se zachází s utajovanými spisy, jsem dávno neviděl," prohlásil včera na ministrovu adresu. Podle místopředsedy by především soud měl co nejdříve posoudit, jestli Kavan porušil či neporušil nějaký předpis. "Pokud se zjistí, že ne, tak by měl nejen odstoupit Svoboda, ale také se veřejně omluvit, a to nejen Kavanovi, ale za pomlouvání ČR," prohlásil.

"Jestli Svoboda nemá na výkon funkce a potřebuje se zviditelňovat pomlouváním jiných ústavních činitelů, je otázka, jestli ještě vůbec zastupuje zájmy naší země," uvedl místopředseda. Za vrchol drzosti považuje Filip, když si Svoboda při svých výrocích vůči Kavanovi "ťukal" na hlavu.

S tím souhlasí i předseda poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik. "Celá kampaň proti Kavanovi je postavená na hlavu. Především by měl předseda VS OSN přijet do ČR a mít možnost se hájit," řekl Právu. Jedině v případě prokázání viny by měl Kavan odstoupit ze všech funkcí, dodal.

Pospíšil: vzal bych mu peníze

Pro prošetření kauzy je místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS): "Teprve poté, co by se ukázalo, že je skutečně on (Kavan) zodpovědný za to, že dokumenty, které takto kolují po světě, jsou opravdu vážné, pak si myslím, že to skutečně je na výzvu k odchodu ze všech veřejných funkcí."

Ostřeji se vyjádřil místopředseda senátního zahraničního výboru Jiří Pospíšil (ODS): "Já bych ho přestal platit, to myslím smrtelně vážně." Reagoval tak pro ČTK na dotaz, zda a jaké sankce by vůči Kavanovi uplatnil, pokud se prokáže jeho pochybení se skartací tajných dokumentů. Podle Pospíšila by za to Kavan mohl být trestně stíhán. "Za nespolehlivého člověka jsem ho označil už jako člen komise 17. listopadu," připomněl Pospíšil odkazem na působení v někdejší federální parlamentní komisi.

Šéf lidoveckých poslanců Jaromír Talíř je přesvědčen, že problémů kolem Kavana přibývá. Nejnovější aféru považuje za Kavanovo "vážné profesionální selhání". Na otázku Práva, zda by měl Kavan rezignovat, Talíř sdělil: "To musí vyhodnotit Kavan sám."

Podle vicepremiéra a předsedy US-DEU Petra Mareše je zapotřebí počkat na výsledek šetření a nevynášet soudy už nyní. Mareš se podle svých slov přiklání k tomu, aby Kavan nejprve dokončil mandát v OSN. Na dotaz, zda by měl Kavan pustit poslanecké křeslo, Mareš Právu řekl: "To je otázka jeho svědomí."

Prezident se drží stranou sporu

"Cestou z Prahy do Pardubic jsem o tomto případu poprvé četl ve všech denících v autě. Jsem na velmi tenkém ledě. Je úkolem vlády, aby postavila jasná fakta, aby se také jasným způsobem k této aféře vyjádřila," řekl Václav Klaus novinářům a prohlásil: "Prezident si nebude hrát na investigativního novináře, aby zjistil, jestli to bylo tak nebo onak."

Ještě tento týden bude o stále nenalezených dokumentech jednat sněmovní komise pro kontrolu civilní kontrarozvědky (BIS). V BBC o tom včera informoval její šéf, poslanec za ODS Jan Klas, který poprvé o víkendu veřejně hovořil o případu Kavan. Klas včera také prohlásil, že by měl Národní bezpečnostní úřad na Kavana podat trestní oznámení.

Na včerejší dotaz Práva, co Kavan říká výzvám opozičních politiků k jeho odstoupení ze všech funkcí, a to nikoli jen na základě aféry s neskartovanými dokumenty, ale s ohledem na všechny ostatní kauzy spojené s jeho érou na ministerstvu zahraničí, Kavan odpověděl: "Opoziční politikové mají výzvy k rezignaci představitelů vládních stran v náplni práci, což je normální. Na druhé straně by to byl zvláštní stát, v němž by politik měl rezignovat jen na základě účelově zkreslených informací a spekulací politických oponentů."

Reklama

Související témata:

Související články

Svoboda: Kavan poškodil ČR

Bývalý ministr zahraničí a současný šéf Valného shromáždění OSN Jan Kavan poškodil Českou republiku. Tvrdí to šéf české diplomacie Cyril Svoboda. Kavan totiž...

Výběr článků

Načítám