Hlavní obsah

Sociální demokraté už nechtějí Ratha do voleb

Právo, Jiří Vavroň, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

David Rath už není oblíbeným pitbulem soc. dem. neúnavně trhajícím její politické protivníky. Stačilo několik měsíců od krajských voleb, aby se z oblíbence šéfa strany Jiřího Paroubka stal páriou, kterého chtějí jeho spolustraníci vystrnadit z kandidátky do říjnových parlamentních voleb, kde ve Středočeském kraji figuruje na druhém místě.

Foto: Třeštík Jan, ČTK

David Rath

Článek

Vedení soc. dem. se bojí, že ve veřejnosti stále nepopulárnější Rath může způsobit porážku ČSSD nejen ve Středočeském kraji, ale vzhledem k očekávanému těsnému výsledku voleb i na celostátní úrovni.

Zdroj ze soc. dem., který si nepřál být jmenován, Právu ve středu řekl, že někteří významní členové vedení strany už Rathovi sdělili, že by měl z kandidátky odstoupit. „Reagoval velmi ostře, až hystericky. Odstoupit z kandidátky odmítl. Označil to za útok na jeho osobu zvenčí, mluvil o útocích na mladé lidi, patrně tím myslel Bušinu,“ popsal zdroj bouřlivou debatu lidí z vedení soc. dem. s hejtmanem.

Právě aféra náměstka několika středočeských nemocnic Filipa Bušiny, obviněného ze stamiliónových daňových úniků, byla poslední kapkou. Lídr strany Jiří Paroubek sice vyzval Ratha, aby se Bušiny zbavil, ale ten to odmítl. [celá zpráva]

Horké téma

Rathovi také ublížilo jeho arogantní vystupování v nedávné televizní debatě s Petrem Bendlem z ODS. Věci došly tak daleko, že lídr středočeské kandidátky a místopředseda soc. dem. Milan Urban pohrozil odstoupením z kandidátky, pokud na ní bude figurovat Rath.

Urban ve středu na otázku Práva, zda je to pravda, odpověděl: „I o těchto věcech jsme se na úrovni vedení soc. dem. bavili. Dál se k tomu nebudu vyjadřovat.“ Rath ve středu nebral telefon.

Podle zdroje Práva lze očekávat, že se téma Rathova odstoupení z kandidátky objeví na zítřejším jednání předsednictva strany. Právě předsednictvo může navrhnout ústřednímu výkonnému výboru, který zasedá v sobotu a bude kandidátky definitivně schvalovat, vyřazení některého z kandidátů.

Jak vysvětlil Právu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, je to jedinou možností, kterou stanovy umožňují, protože pořadí na kandidátkách už nelze měnit. Rath se v poslední době postaral o rozruch například politicky neobratným prohlášením, že pokud ČSSD neuspěje ve volbách a nepodaří se jí prosadit zrušení poplatků, přestane jeho kraj zřejmě od příštího roku hradit poplatky za pacienty.

Reklama

Výběr článků

Načítám