Hlavní obsah

Soc. dem. přitvrzuje: Na funkce se bude čekat, kandidáti se mohou škrtat

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soc. dem. chystá nebývalé změny. Na březnovém sjezdu chce schválit zpřísnění podmínek pro získání významné stranické funkce. Důvodem je snaha předejít předvolebním skandálům. Novým požadavkem by mělo být členství ve straně po přesně stanovenou minimální dobu. Širší vedení ČSSD, předsednictvo, má získat velmi významnou pravomoc škrtat kandidáty pro volby a schvalovat lídry kandidátek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostřed), místopředseda Jiří Dienstbier (vlevo) a předseda stranického klubu Jeroným Tejc

Článek

Vedoucí kandidáti pro volby pak mají podle jednoho z návrhů dokonce předkládat majetková přiznání a čestná prohlášení, že nepobírali státní dotace nebo se nezúčastnili veřejných zakázek.

Klíčové změny v sobotu probíral ústřední výkonný výbor (ÚVV) soc. dem. na rokování v pražském hotelu Olšanka. Definitivně potvrdit je ještě musí delegáti sjezdu ČSSD, který se koná 15. a 16. března v Ostravě.

Předseda poslanců soc. dem. Jeroným Tejc v neděli sdělil Právu, že jeden z návrhů počítá s tím, že podmínkou pro zvolení předsedou stranického okresního výkonného výboru bude roční členství, v případě krajského výkonného výboru dvouleté, u aspirantů do ÚVV tříleté, v případě předsednictva čtyřleté a u kandidátů do ústřední kontrolní komise šestileté členství v soc. dem.

„Jde o to, že kontrola má být nezávislá a mají ji provádět zkušené osobnosti,“ vysvětlil Tejc nejdelší lhůtu u stranických kontrolorů.

Proti velrybářům

Šéf poslanců ČSSD nepovažuje požadavek na určitý počet „odkroucených“ let ve straně v případě zájmu o funkci za přemrštěný. „Nejde o to stranu uzavřít, ale zabránit vstupu lidí, kteří získají momentální většinu například tzv. velrybařením,“ zdůraznil Tejc.

Velrybařením se označuje účelové nabírání členů v různých stranách.

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka po sobotním jednání ÚVV uvedl, že by stranické předsednictvo, které má zhruba třicet členů, mohlo v kandidátkách škrtat na návrh nejužšího vedení strany, politického grémia, ústřední kontrolní komise nebo krajského výkonného výboru. Sobotka tvrdí, že by mělo jít o případy, kdy kandidát poškodí dobré jméno ČSSD.

Pokud jde o senátní volby, předsednictvo chce ještě před primárkami uchazeče zhodnotit. „Rádi bychom se vyjádřili k tomu, kdo v těchto primárkách bude kandidovat, aby bylo zřejmé, že vybereme ty nejsilnější osobnosti. Velmi často regionální a lokální vlivy mohou tu konkurenci omezit. My bychom rádi jako předsednictvo na to měli o něco větší vliv,“ řekl šéf ČSSD.

Místopředsedkyně soc. dem. Marie Benešová považuje navržená opatření za potřebná. Umožní podle ní bojovat s korupčníky, kteří se mohou pokoušet drát k moci pomocí kandidatury. „V minulosti s tím byly potíže, proto je lepší tento nástroj mít,“ řekla v neděli Benešová Právu.

Na druhou stranu ale upozornila, že centralizace rozhodování o kandidátkách může být zneužitelná v mocenském boji. Záleží podle ní proto na přístupu vedení strany.

Maximálně deset členů za schůzi

Škrty v kandidátkách má dosud soc. dem. řešeny jen ve volebních řádech. Přenesením této pravomoci na předsednictvo bude toto opatření nejen pevněji stanoveno, ale podle Tejce nebude také soudně napadnutelné a podléhat momentální většině.

Soc. dem. se také rozhodla přitvrdit v boji s účelovými nábory členů. „Je tam omezení pro přijetí maximálního počtu nových členů soc. dem. na jedné schůzi tím, že je to limitováno deseti členy,“ sdělil Sobotka. Noví členové budou muset zaplatit členský příspěvek ihned po vstupu do ČSSD. Zabrání se tím situaci, kdy příspěvek hradil někdo jiný, například některý z velrybářů nahánějící účelově členy do strany.

Právě růst zájemců o vstup po prezidentské volbě řeší i Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ). Čestným předsedou je nový prezident Miloš Zeman.

První místopředseda SPOZ Zdeněk Štengl v sobotu uvedl, že plánují pohovory se zájemci. „Budeme ostražití při výběru nových členů a formou pohovoru chceme zjišťovat, kde byli, když mohli pomoci,“ prohlásil Štengl.

Podle Zemana může být vodítkem a sítem vůči možným kariéristům výběr mezi úspěšnými starosty a podnikateli majícími za sebou čitelnou historii. „Tito mají k politice nejblíže,“ řekl Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám