Hlavní obsah

Sobotka v pondělí požádá o schůzku s Milošem Zemanem

Právo, Novinky, ok, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že hned v pondělí požádá kancelář prezidenta republiky o sjednání schůzky s Milošem Zemanem. Má jít o první informativní schůzku, Sobotka neočekává, že na této schůzce bude pověřen vyjednáváním o vládě.

Bohuslav Sobotka o průběhu jednání ÚVV ČSSDVideo: Novinky

 
Článek

„Chystám se v pondělí ráno požádat kancelář prezidenta o schůzku s Milošem Zemanem. Bude mě zajímat názor prezidenta na povolební vyjednávání. První schůzku vnímám jako konzultativní, nemyslím si, že hned budu pověřen vyjednáváním o vládě,“ řekl v přímém přenosu ze schůze ústředního výkonného výboru Bohuslav Sobotka.

Doplnil zároveň, že ambicí ČSSD je, aby vláda byla jmenována do Vánoc. Pro vyjednávání o koalici je podle něj základním mantinelem volební program ČSSD, který chce strana prosadit. Předseda vidí dva rizikové body při vyjednávání. Jako první uvedl, odlišný postoj KDU-ČSL k církevním restitucím. Druhým bodem je snaha ANO zvýšit výdaje na penze.

Vedení rezignuje, když nebude nová vláda

„Musíme se dát dohromady, dát se do pořádku, výhra byla hubená, ale my musíme mít schopnost jít dál a vládnout ve prospěch občanů,“ odpovídal Sobotka na otázku ohledně konce vnitrostranického boje.

Podle jeho slov už nejde o vnitrostranickou opozici. Rovněž uvítal, že jeho čtyři kolegové vyvodili osobní odpovědnost a rezignovali na funkce místopředsedů strany. Pokud se ale nepovede sestavit vládu, bude podle něj muset rezignovat vedení strany a členové sjezdu si budou muset zvolit vedení nové.

Máme před sebou důležitý úkol - úkol vyjednat vládu, prosadit program a splnit sliby, dané voličům. Pokud ÚVV dnes rozhodne o tom, kdo stranu povede, pak sestavíme vyjednávací tým a začneme jednat. Se stranami ANO a KDU má smysl jednat, taková koalice má i největší podporu v rámci členů ČSSD,“ řekl Sobotka na rokování.

Sobotka považuje za mantinel pro vstup do vlády program ČSSD. O vstupu do kabinetu by podle něj mělo rozhodnout ÚVV nebo všichni členové ve vnitrostranickém referendu. Stranický lídr varoval před tím, že se nepodaří vládu sestavit. „Může dojít k situaci, kdy se nepodaří vládu sestavit - pak nás čekají předčasné volby. Bylo by to ale dobré pro zemi, pro milion voličů, pro ČSSD?“ pronesl.

Sobotka: Nejsme na pískovišti

Pučisté se podle Sobotky ukázali jako politicky nezralí. „Je to velká politická nezralost těch, kteří to připravili. Nejsme na dětském pískovišti, jde o osud ČSSD, o osud strany, o osud ČR!“ apeloval Sobotka.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Diskuze se také dotkla tématu referenda uvnitř ČSSD. „Povolební vyjednávání se vyhlášením referenda neprodlouží. Budeme znát ale názory členů. Bude se moct vyjádřit každý z 23 tisíc členů,“ vysvětlil předseda strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám