Hlavní obsah

Sobotka: Přeji Babišově vládě, ať je úspěšná jako ta naše

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstupující předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) neočekává, že se SPD a KSČM otevřeně přihlásí k podpoře vlády ANO ve Sněmovně. ČSSD by šéfovi ANO a příštímu ministerskému předsedovi Andreji Babišovi podle končícího premiéra pomáhat neměla. Nové vládě však Sobotka popřál stejný úspěch, jako měla ta končící, v níž byla ČSSD spolu s ANO a KDU-ČSL.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Každý premiér má nějaký styl práce. Každá vláda funguje jinak. Trošku jinak funguje vláda, která je složená ze tří koaličních stran, kde máte Andreje Babiše, který nebyl příliš kooperujícím partnerem a bylo potřeba s ním velmi složitě jednat, a jinak funguje jednobarevná vláda, kde máte všechny ministry jmenované pouze vámi z vaší politické strany a nemusíte o ničem vést koaliční jednání,“ řekl novinářům Sobotka.

Domnívá se, že Babiš se například vyhne koaličním schůzkám, které rychlost práce stávajícího kabinetu často zdržovaly. „Vzhledem k tomu, že koalice, která vznikla, se k tomu příliš nehlásí, tak nepředpokládám, že se budou konat koaliční schůzky hnutí ANO, SPD a KSČM,“ podotkl odstupující premiér.

Přeji nové vládě, aby byla stejně tak úspěšná, jako byla naše vláda v uplynulých čtyřech letech, a aby předávala Českou republiku v lepším stavu, než jak ji v tuto chvíli přebírá.
Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér

„Přeji nové vládě, aby byla stejně tak úspěšná, jako byla naše vláda v uplynulých čtyřech letech, a aby předávala Českou republiku v lepším stavu, než jak ji v tuto chvíli přebírá,“ dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfové ČSSD Bohuslav Sobotka, ANO Andrej Babiš a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek po pondělním jednání (zleva doprava)

Rodící se kabinet v něm však vzbuzuje obavy. Zkritizoval například návrh budoucího ministra zdravotnictví ANO Adama Vojtěcha na možné rušení nemocnic. Narážel tak na Vojtěchova slova, že některé menší nemocnice by se mohly transformovat na ambulance a polikliniky.

Na programové prohlášení vlády je Sobotka zvědavý. ANO je totiž podle něj názorově pružné a prosazuje návrhy zleva i zprava podle toho, zda jsou u voličů zrovna v kurzu.

„ČSSD by měla dodržet, co řekla voličům“

„Musíme počkat na to, jaká bude reálná politika této vlády. Celková nejistota vychází také z toho, že zde máme vládu, která nemá většinovou podporu ve Sněmovně. Všichni už čekají na druhý pokus, ale nevíme, kdy bude,“ podotkl.

Narážel tím na to, že prezident Miloš Zeman už dopředu avizoval, že Babiše hodlá jmenovat premiérem při prvním i případném druhém pokusu o sestavení vlády bez ohledu na to, zda bude mít šéf ANO pro svůj kabinet dojednanou podporu ve Sněmovně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Sobotka se prý zároveň obává, že bez většinové podpory ve Sněmovně nebude Babišova menšinová vláda schopná svůj program prosazovat. „Situace bude komplikovaná. Myslím, že bude komplikovaná i kvůli státnímu rozpočtu. ANO se musí rozhodnout, které pozměňovací návrhy projdou,“ doplnil Sobotka.

Pokud jsme voličům řekli, že není možné, aby v čele vlády byl trestně stíhaný politik, tak by se tak měla soc. dem. chovat i nadále bez ohledu na to, jestli budeme mít první, druhý nebo třetí pokus.
Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér

ČSSD by podle něj neměla ani v druhém pokusu podávat Babišovi pomocnou ruku a vládu mu tolerovat. Reagoval tak na postoje některých svých kolegů v klubu, kteří by chtěli zabránit koalici s SPD a KSČM a vládu ANO tolerovat.

„Pokud jsme voličům řekli, že není možné, aby v čele vlády byl trestně stíhaný politik, tak by se tak měla soc. dem. chovat i nadále bez ohledu na to, jestli budeme mít první, druhý nebo třetí pokus,“ podotkl premiér.

„Já si myslím, že to musí být rozhodnutí soc. demokracie. Soc. demokracie se rozhodla, že v prvním pokusu tuto vládu nebude podporovat, nebude ji ani tolerovat. Takže předpokládám, že klub bude hlasovat proti vyjádření důvěry vládě,“ uzavřel.

Sobotka na středu svolal poslední jednání vlády. „Já bych to jednání vlády nedělal, ale někteří ministři mají věci, které nesnesou odkladu. Budou projednány jen věci, které nejsou sporné. Poděkuji kolegům za spolupráci, neplánujeme žádné oslavy nebo rozlučkový večírek,“ dodal s tím, že se s řadou ministrů bude potkávat ve Sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám