Hlavní obsah

Sobotka: Návštěva prezidenta v Číně není ostudou Česka

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítá, že by nedávná návštěva české delegace v čele s prezidentem Milošem Zemanem v Číně byla ostudou pro českou zahraniční politiku. Naopak tuto návštěvu označil za ekonomický a politický úspěch, neboť vláda se snaží zintenzivnit spolupráci s Čínskou lidovou republikou (ČLR).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka na jednání Sněmovny o služebním zákonu

Článek

„Nesouhlasím s tím, že návštěva prezidenta v Číně byla ostudou naší zahraniční politiky,“ reagoval ve čtvrtek Sobotka na interpelaci prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který žádal reakci na Zemanovu návštěvu ČLR. „Byl to diplomatický, politický úspěch a byl to také ekonomický úspěch,“ dodal premiér.

Podle něj tak prezident naplňuje koncepci vlády, tedy vylepšení vztahu s Čínou. „Je to součástí změn, kterou začala realizovat nová vláda České republiky (...) zcela vědomě se snažíme zintenzivnit politické kontakty s Čínskou lidovou republikou,“ podotkl a dodal, že jej pouze mrzí, že celou návštěvu zastínila informace, že Zeman z cesty odletěl soukromým letounem, a nikoli vládním speciálem. „Jinak by bylo možná víc prostoru debatovat o skutečném obsahu návštěvy,“ dodal.

Důchodce z Vysočiny

Kalousek na to konto prohlásil: "Beru na vědomí, že rezignaci na obhajobu lidských práv v Číně bere vláda jako součást své nové zahraniční politiky. Nemám z toho radost, ale musím to přijmout, protože pan prezident tam nic jiného neudělal. Celistvost Číny a obhajoba lidských práv jsou dvě různé věci. A on kromě toho, že potvrdil celistvost Číny, tak také rezignoval na to, že bude obhajovat lidská práva. Je pro mě smutnou informací, že s tím česká vláda souhlasí."

Sobotka jeho nařčení odmítl a přisadil si, že předchozí pravicové vlády zastávaly stejný postoj.

Sobotka musel čelit také kritice Zemanova projevu na konferenci na ostrově Rhodos, neboť podle Kalouska vláda nese odpovědnost za zahraniční politiku, kterou prosazuje prezident. Zeman tam například zkritizoval protiruské sankce, čímž podle Kalouska zostudil ČR. Podle něj takto mohl vystupovat „jako důchodce z Vysočiny“, ale ne jako prezident republiky.

Premiér ve čtvrtek připustil, že Zeman nehovořil v souladu s koncepcí české zahraničněpolitické koncepce. „Některé jeho výroky, které na ostrově Rhodos pronesl, nezapadají do koncepce naší zahraniční politiky a je to téma, o kterém vedeme s panem prezidentem diskusi,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám