Hlavní obsah

Sobotka kvůli Ukrajině svolal vedení bezpečnostní rady státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

S ohledem na hrozbu vojenského střetu Ruska s Ukrajinou kvůli napětí na Krymu svolal v neděli český premiér Bohuslav Sobotka mimořádnou schůzku předsednictva bezpečnostní rady státu. Oznámil to jeho mluvčí Martin Ayer. Rada se sejde v 19:30 hodin na Úřadu vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Cílem jednání je posouzení aktuální bezpečnostní a zahraničně politické situace v souvislosti se stupňováním napětí na Ukrajině. Zejména se budeme zabývat koordinací postojů České republiky ke krizi na Ukrajině na půdě Evropské unie a NATO, a také otázkou možných rizik pro energetickou bezpečnost země,“ oznámil předseda české vlády.

Podle Sobotky hrozí „výrazná eskalace napětí“ na Ukrajině. Případný ruský vojenský zásah by podle něj byl krokem proti suverenitě členského státu OSN.

Premiér v neděli v televizi Prima odmítl spekulovat, jak se bude situace dál vyvíjet. Postavil se ale za návrh USA, aby byli na Ukrajinu vysláni pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). [celá zpráva]

Gajdůšková iniciuje bezpečnostní výbor Senátu

K situaci na Ukrajině se vyjádřila i místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková: „Je v této chvíli povinností Parlamentu ČR vyzval kolegyně a kolegy v ruském parlamentu, aby plnili úlohu parlamentářů, tedy garantování demokratického rozhodování a mírového řešení problémů a nepoužití vojenské síly. Parlamenty obou zemí Ruska i Ukrajiny mohou sehrát odmítnutím vojenského řešení ve zklidnění situace klíčovou úlohu. Iniciuji k této výzvě bezpečnostní výbor Senátu a parlamentu.”

Předsednictvo bezpečnostní rady státu tvoří premiér a ministři financí, zahraničí, obrany a vnitra. Je užším orgánem rady, která má deset členů. Sobotka v televizi doplnil, že požádal také o účast šéfa správy hmotných rezerv Pavla Švagra.

Bezpečnostní rada státu připravuje vládě návrhy opatření k zajišťování bezpečnosti ČR. Jejích schůzí se může účastnit i prezident republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám