Hlavní obsah

Sobotka k OKD: Svědomí mám čisté

Novinky, zpe

Někdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Novinkám řekl, že trestního stíhání kvůli privatizaci těžební firmy OKD se nebojí a svědomí má čisté. Rozhodnutí sněmovní vyšetřovací komise k OKD pokládá za politicky motivované a populistické.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Expremiér Bohuslav Sobotka na snímku z roku 2015.

Článek

„Ve věci 15 let starého prodeje menšinového podílu v OKD mám zcela čisté svědomí a nebojím se žádného trestního oznámení. Vždy jsem jednal v souladu se zákony České republiky a hájil veřejný zájem,“ napsal Novinkám expremiér.

Prodej akcií OKD podle něj proběhl za tržních podmínek. Zdůraznil, že o ceně a podmínkách prodeje nerozhodoval žádný jednotlivec, ale koaliční vláda Stanislava Grosse, a to na základě znaleckého posudku a vyjádření ÚOHS.

Trestní oznámení proto pokládám za výhradně politicky motivované
Bohuslav Sobotka

„Snad žádná jiná privatizace nebyla policií, státním zastupitelstvím a soudy tak důkladně a opakovaně prověřována jako prodej menšinového podílu v OKD. V souvislosti s touto privatizací nebyl nikdy nikdo obviněn z korupce a nezávislý soud, který se již věcí zabýval, nikoho v souvislostí s privatizací neodsoudil,“ uvedl Sobotka.

Prý si nevšiml, že by vyšetřovací komise přišla s čímkoliv novým. „Trestní oznámení proto pokládám za výhradně politicky motivované, populistické a zcela nepodložené,“ ohradil se Sobotka.

Dodal, že pokládá za nesmyslné, že ačkoliv stát přišel za premiérů Klause a za Zemana o 54 procent akcií OKD a nedostal za ně ani korunu, řeší se jediná transparentní část privatizace firmy, kdy stát získal za zbytek akcií tržní cenu ve výši 4,1 miliardy korun.

Komise k OKD chce dát stíhat Dlouhého, Bakalu i Pokorného

Domácí

Sněmovní vyšetřovací komise k OKD po dvou letech práce oznámila, že podá řadu trestních oznámení. Kromě expremiéra Sobotky budou směřovat na několik bývalých ministrů.

Trestní oznámení směřuje i na Bakalu

Trestnímu oznámení bude čelit například exministr hospodářství za ODA z 90. let a současný šéf Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, exministr pro správu národního majetku a privatizaci Jiří Skalický (ODA) či někdejší ministr a průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban, který se proti závěrům komise rovněž ohradil.

„Vláda v roce 2004 rozhodla o prodeji menšinového podílu jako celek, a to za tržní cenu potvrzenou českým antimonopolním úřadem a Evropskou komisí. Vše v souladu s platnými zákony ČR a EU,“ napsal Novinkám v SMS zprávě Urban.

Sněmovní vyšetřovací komise podá trestní oznámení také na podnikatele Zdeňka Bakalu a Viktora Koláčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám