Hlavní obsah

Sobotka: Evropa bojuje s přebujelou politickou korektností

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v souvislosti se stávající migrační krizí vyzval k pomoci těm, kteří to potřebují, nelze však podle něj zapomínat ani na bezpečností rizika. Zároveň dodal, že Evropa se potýká s „přebujelou politickou korektností”. Sobotka to v sobotu řekl na sněmu slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie v Nitře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

„Jsem stoupencem EU, ale vadí mi, že přebujelá politická korektnost, kterou zažíváme, brání v tom, aby se problémy pojmenovaly takové, jaké opravdu jsou. Politická korektnost brání také v tom, aby se reálné problémy začaly řešit,” míní český premiér.

„Jsem přesvědčen, že uprchlickou krizi musíme zvládnout rozumem, ale také srdcem. Evropa však nemůže jít přes hranice svého vlastního ohrožení. Migrace musí být regulována na vnější hranici Schengenu,” dodal.

Zmenšení Schengenu by bylo absurdní

Předseda ČSSD opětovně odmítl návrhy na zmenšení schengenského prostoru a vyzval k regulaci migrace na vnějších schengenských hranicích. „Jsem přesvědčen, že migrační krizi nemůže žádná země zvládnout sama. Abychom migrační krizi zvládli, potřebujeme Evropu. V některých oblastech potřebujeme mnohem silnější a důraznější Evropu, než ji máme dnes,“ řekl Sobotka.

„Návrhy, které se objevily, že by se měl Schengen zmenšit, jsou absurdní v tom, že navrhují vyřadit ze Schengenu státy, které ve skutečnosti jeho pravidla nejdůsledněji dodržují,“ řekl český premiér. Dodal, že uprchlickou krizi nezvládly zejména ty státy, které mají za úkol chránit vnější schengenskou hranici na jihu Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám