Hlavní obsah

Sobotka: Druhý penzijní pilíř zrušíme, případných arbitráží se neobáváme

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

Opoziční ČSSD se neobává arbitráží, pokud v případě volebního vítězství splní svůj slib a zruší druhý pilíř penzijního systému. Řekl to v pondělí na tiskové konferenci v Olomouci její předseda Bohuslav Sobotka.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (na snímku vlevo) na pondělní tiskové konferenci v Olomouci.

Článek

Případných arbitráží proti České republice ze strany majitelů penzijních fondů se Bohuslav Sobotka podle svých slov neobává, protože jeho strana prý dostatečně dlouho dopředu oznámila, že druhý pilíř po vyhraných volbách zruší.

„Sociální demokracie dopředu avizovala v dostatečném předstihu, že fondy zruší, avizovali jsme to ještě předtím, než byla zahájena činnost fondů v rámci II. pilíře,“ uvedl šéf soc. dem.

Zopakoval přitom, že ČSSD nedoporučuje lidem do druhého pilíře vstupovat a reklamu, která jej doprovází ve sdělovacích prostředcích, označil za „do značné míry klamavou.“ Lidé, kteří penzijním fondům svěří své peníze, by však jejich zrušení pocítit neměli.

„My nechceme lidi připravit o úspory, které do druhého pilíře během příštích měsíců poskytnou. Chceme jim dát možnost převedení těchto prostředků do třetího pilíře (penzijního připojištění). Chceme také dát všem lidem možnost vrátit se do prvního pilíře,“ zdůraznil Sobotka.

Zájem je stále malý

Zrušení druhého pilíře podle něj nebude příliš složité, protože je o něj malý zájem. „Zdá se, že většina fondů nezíská potřebných 50 tisíc klientů do 24 měsíců od svého vzniku,“ poznamenal předseda ČSSD. Nenaplněné fondy by pak byly zrušeny a jejich klienti převedeni do služeb jiného z fondů.

„My jsme připraveni s několika málo fondy, které tady zřejmě zbydou, po příštích volbách do Poslanecké sněmovny jednat o zrušení II. pilíře. Chceme přitom hledat takové technické řešení, které bude znamenat co nejmenší rizika a náklady pro stát a současně i občany a provozovatele těchto penzijních fondů,“ konstatoval Sobotka.

Zrušení druhého pilíře označil za potřebné zejména proto, aby bylo na valorizaci penzí pro současné důchodce. „Stávající důchodci jsou první obětí druhého pilíře, protože vláda potřebuje peníze na vznik druhého pilíře, takže omezila valorizaci penzí,“ upozornil Sobotka. Do konce dubna podle ministerstva práce vstoupilo do druhého pilíře jen asi 32 000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám