Hlavní obsah

Sobotka by upřednostnil v prezidentských volbách Zemana před Horáčkem

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka v neděli v Otázkách Václava Moravce naznačil, že by ČSSD mohla upřednostnit v příštích prezidentských volbách Miloše Zemana před Michalem Horáčkem, který již ohlásil, že se chce o post hlavy státu ucházet. Horáček je podle něj spíše pravicový. To ale platí pouze v případě, že by se oba – Zeman i Horáček – dostali do druhého kola.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka v diskuzním pořadu

Článek

„Neprozradím žádné tajemství, když řeknu, že důležitější jsou parlamentní volby,“ řekl Sobotka v diskusním pořadu České televize a naznačil i možnost výběru kandidáta „Uskuteční se vnitrostranické referendum. Po našem sjezdu už bude jasné, kdo bude chtít kandidovat.“

Sobotka se vyjádřil i k současné hlavě státu: „V řadě věcí se Miloš Zeman posouvá do národně konzervativní pozice. V řadě věcí ale zůstává levicový.“

Sobotka dále naznačil, že jsou i případy, kdy by jeho kandidaturu mohla ČSSD podpořit. „My jsme Zemana podpořili, když proti němu stál Schwarzenberg. U pana Horáčka převažují lidé s výrazně pravicovou hodnotou,” konstatoval, „platí, že pro nás hodnotová orientace je důležitá.”

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová (ODS) v Otázkách

Ani ODS ještě neví, jaký zaujme přístup k prezidentským volbám: „Buď postavit vlastního kandidáta, přiklonit se k někomu, nebo společně postupovat v bloku stran napravo od středu,” uvedla v Otázkách bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Sobotka se vyjádřil i k nedostatkům lidí z okolí prezidenta. Podle něj by mělo být jejich chování profesionálnější, „aby se nestalo, že se nepodaří včas přijet na pohřeb slovenského prezidenta”.

„Kdyby se to mělo stát mně, tak bych s tím protokolem musel něco udělat. Je důležité, aby okolí prezidenta fungovalo profesionálně,” dodal předseda vlády. „I prezident republiky musí vnímat určitou míru veřejné kritiky, která tady existuje," uvedl Sobotka.

Změny ve vládě

Před cestou do Lán, kde bude Sobotka projednávat změny ve vládě s prezidentem, v pořadu uvedl:

„V krajských a senátních volbách jsme nedopadli dobře. Já chci zatřepat sociální demokracií, a pokud chci zatřepat sociální demokracií, musím začít u vlády,“ řekl premiér. Zároveň přiznal, že smeten může být i on: „Se mnou může strana taky zatřepat. Půjdu na sjezd s určitou strategií, nechci to nechat Andreji Babišovi.”

Sobotka zopakoval, že by chtěl, aby byli vyměněni i ministři koaličních stran: „Chci mluvit se všemi ministry, ze všech stran. Zítra se sejdu s ministrem dopravy Ťokem, ke kterému mám řadu výhrad.“ Zmínil především dodatek ke smlouvě s firmou Kapsch, za kterou dostalo ministerstvo dopravy miliónovou pokutu a neodvolalo se proti ní.

„Na samém konci se chci sejít s panem Bělobrádkem a panem Babišem a říci svůj názor, kde si myslím, že je potřeba přidat,“ shrnul Sobotka.

„Hodně lidí říká, že už o nic nejde, že jde o rok do voleb, ale to je jedna čtvrtina mandátu. Naše odpovědnost trvá až do října příštího roku. Ten rok bychom měli využít,“ dodal předseda vlády.

„Pokud výsledky rozhovorů (s ministry) nebudou uspokojivé, budu usilovat o souhlas koaličních stran,“ řekl premiér. Proti vůli koaličních partnerů ale nemíní měnit vládu: „Nechci porušit koaliční smlouvu.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám