Hlavní obsah

Snížit tresty a přestat s jejich kumulací. Žalobci přemýšlejí, jak řešit přeplněné věznice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), které analyzovalo důvody přeplněnosti českých věznic, doporučilo zvážit, zda je adekvátní délka ukládaných trestů. Některé trestní sazby by se podle žalobců mohly snížit a některé jednání by mohlo být dekriminalizováno. Výslovně je zmíněna úvaha o možném snížení trestů za méně závažné krádeže a drogové delikty a dekriminalizace neplacení výživného.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Česká republika patří podle zprávy NSZ dlouhodobě ke státům s největším počtem vězněných na 100 000 obyvatel (208,8), odsouzení v porovnání se zahraničím vykonávají v průměru velmi dlouhé nepodmíněné tresty odnětí svobody. Vysoký počet vězněných lidí ale podle zprávy není způsobený ani tak velkou četností ukládaných nepodmíněných trestů jako spíš jejich délkou, častou kumulací několika uložených trestů či přeměnou alternativních trestů v trest odnětí svobody.

„Necelá polovina odsouzených, kterým byl uložen trest odnětí svobody, vykonává několik trestů odnětí svobody. Není přitom výjimkou, že odsouzený vykonává čtyři a více trestů odnětí svobody, které byly uloženy nezávisle na sobě,” uvedl v tiskové zprávě mluvčí NSZ Petr Malý.

Přestat s kumulací trestů

Analýza NSZ tak doporučuje při úvahách o systémových opatřeních zaměřit se především na délku ukládaných trestů. Podle NSZ je na čase zintenzivnit odbornou debatu nad možnou změnou právní úpravy, která by vedla ke snížení některých trestních sazeb, především u méně závažných majetkových a drogových deliktů.

Diskutovat by se mělo také o možnosti dekriminalizace některých druhů jednání, například u zanedbání povinné výživy. Dalším návrhem k diskuzi je pak podle NSZ legislativní změna, která by zabránila kumulaci několika trestů po sobě.

Foto: Vězeňská služba ČR

„Inspiraci můžeme najít v zahraničí, třeba v Lotyšsku recidivujícím pachatelům soud po spáchání dalšího trestného činu neukládá trest nový, ale upraví trest z předchozího rozsudku,” uvedl Malý.

Zvláštní zpráva „Věznice” je výsledkem několikaměsíční práce specialistů tří odborů NSZ. Kromě analýzy současného stavu může sloužit jako podklad pro zodpovědné složky státní správy a zákonodárce při přípravě systémových změn v oblasti vězeňství.

Podmínky domácího vězení porušila asi desetina lidí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám