Hlavní obsah

Podmínky domácího vězení porušila asi desetina lidí

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronické náramky v současnosti nosí 152 odsouzených nebo stíhaných osob. Od spuštění monitoringu loni v září náramky hlídaly už 304 lidí, z toho bylo 261 mužů. Většinou se jednalo o domácí vězně. Náramky také částečně suplují vazbu či podmíněné propuštění z vězení. Podmínky dohledu dosud porušilo přibližně deset procent monitorovaných, přičemž u pěti procent z nich se to děje opakovaně.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Elektronické náramky v současnosti nosí 152 odsouzených nebo stíhaných osob.

Článek

Probační a mediační služba (PMS) má v současnosti k dispozici celkem 280 náramků, původně se při loňském spuštění systému spekulovalo až o dvojnásobném čísle. Počet zařízení však ještě plánuje PMS zvýšit na zhruba 400 náramků. S tím také souvisí plán ministerstva přesvědčit soudce a státní zástupce, aby častěji přistupovali k trestům formou elektronického monitoringu.

„Soudci jsou velmi konzervativní, a než se naučí zacházet s novým instrumentem, tak to dlouho trvá. Na veškeré změny si zvykají postupně,“ vysvětlila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Doplnila, že jde o dobrý nástroj kontroly, se kterým je spokojená. Ministerstvo pořádá pro soudce a žalobce semináře, kde se snaží systém uvést více do chodu.

Elektronické náramky v současnosti nosí 152 odsouzených nebo stíhaných osob.

„Musíme je přesvědčovat a musíme jim dokazovat, že ten systém je dobrá věc,“ doplnila Benešová s tím, že by byla ráda, kdyby se počet osob pod kontrolou do budoucna navyšoval. O vzrůstajícím počtu takovýchto trestů svědčí i statistiky.

Soudy v roce 2017 uložily 170 trestů domácího vězení, loni 194 a letos jich rozdaly už 181. Předpoklad je, že během letošního roku počet vzroste až na 240 udělených domácích trestů.

Podle Benešové je tedy pouze otázkou času, než se monitoring začne ukládat častěji, stejně jako tomu bylo u peněžitých trestů. Připouští však, že určitou roli v tom hraje ostražitost soudců. Prostor pro častější využívání monitoringů Benešová vidí u lidí odsouzených za neplacení výživného.

Za alimenty do vězení nemusel

Jedním, kdo si nemusí trest za neplacení alimentů na děti odpykávat za mřížemi, ale nosí náramek, je i pan František. Ten si tuto možnost před novináři pochvaloval. „Jsem rád, že jsem dostal tuto možnost a nemusel si to odsedět,“ uvedl.

S náramkem totiž může přes den chodit do práce, a vydělat si tak peníze na živobytí a splacení dluhu na výživném. Nyní pracuje ve šroubárně jako elektrikář a seřizovač a jeho kolegové prý na náramek reagují kladně. Často si prý z toho dělají legraci, podotkl. Neopomenul však určité nevýhody, které s sebou monitorovací náramek nese. Hlavním problémem je poměrně rychlé vybíjení baterií, dalším pak nabíjení v noci pomocí kabelu. „V noci musím spát s kabelem a ráno se vzbudím omotaný,“ postěžoval si.

Projekt hlídacích náramků se rozjíždí

Domácí

Odsouzený totiž nemá možnost si náramek sundat a musí být téměř neustále online, aby probační úředník věděl o jeho poloze. Přes den jej dobíjí pomocí powerbanky. Podle PMS se zařízením žádné větší problémy nejsou, snižování kapacity baterie při častém nabíjení je běžné.

Většinou pár minut

Od spuštění systému náramky nasadilo 250 domácích vězňů, 47 lidí, kteří by jinak museli do vazby, ale také sedm podmíněně propuštěných lidí z výkonu trestu. Celkem se tedy jedná o 304 lidí. PMS za rok zjistila celkem 858 porušení podmínek, přičemž 450 z nich způsobilo patnáct lidí.

Většinou se však nejednalo o závažné porušení podmínek, aby se muselo přistoupit k další represi. Nejčastěji šlo o nedodržení režimu v řádu minut či zapomenutí nabít baterie. Avšak v důsledku nedodržování stanovených podmínek soudy za mříže poslaly už 29 lidí.

Pravomocně se zatím soudy rozhodly v devíti případech, kdy sedm domácích vězňů skončilo ve vězení a dva obvinění museli do vazby. V určitých případech není možné odsouzeným náramek nasadit kvůli zdravotním důvodům, typu zaměstnání nebo špatnému bydlení (ubytovna či nemají doma zapojenou elektřinu). Takových případů bylo 42, z toho jedenácti PMS nedala náramek kvůli tomu, že se jim už blížil konec trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám