Hlavní obsah

Sníh na severu komplikuje dopravu. Spadnout může přes půl metru, hlášeny jsou nehody

• Aktualizováno

Na severu Čech od noci na sobotu intenzivně sněží. Hlášeno je několik nehod. Silničáři kvůli počasí ráno uzavřeli pro nákladní auta frekventovanou silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Meteorologové varovali, že za víkend může v Královéhradeckém a Libereckém kraji napadnout až 60 centimetrů nového sněhu. Vydali také výstrahu před větrem a náledím.

Foto: David Taneček, ČTK

Automobily projíždějí po silnici z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna

Článek

Na silnicích zůstává rozbředlý nebo ujetý sníh, to přispělo k několika nehodám. V Peci pod Sněžkou se po 08:00 střetlo osobní auto se sypačem. Nehoda se obešla bez zranění. „V místě je kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem,“ uvedla policie.

Ve Špindlerově Mlýně se u lyžařského areálu Svatý Petr srazila tři auta. Nehoda se obešla bez zranění a policie v místě také zavedla kyvadlový provoz.

Na silnici II/252 vedoucí do Malé Úpy na hřebenech Krkonoš uvázlo po 09:30 nákladní auto. „Silnice je neprůjezdná, probíhá vyprošťování. Očekává se zácpa,“ uvedla policie dopoledne.

Silničáři v Libereckém kraji uzavřeli pro nákladní auta nad 3,5 tuny silnici I/10 od sobotních 06:00. Omezení by mělo platit až do nedělní půlnoci. Autobusy a osobní auta tudy projedou.

„Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici 35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ zdůraznil Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Meteorologové očekávají silné sněžení, v Jizerských horách a Krkonoších může o víkendu napadnout až 60 centimetrů sněhu, varují také před možnou tvorbou sněhových jazyků, zmrazků a náledí.

V Libereckém kraji sněží, v nižších polohách přechází sněžení v déšť se sněhem. I na hlavních tazích leží zbytky sněhu, a mohou proto klouzat.

Také v severní části Královéhradeckého kraje od noci sněží. Do rána v Krkonoších napadlo asi osm centimetrů sněhu. Sněžení zasáhlo i vyšší polohy Jičínska a Orlické hory.

Sněžilo také na Orlickoústecku a Chrudimsku v Pardubickém kraji nebo ve vyšších polohách Olomouckého kraje. Řidiči by při jízdě měli být velmi opatrní, uvedli silničáři.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sobotu předpovídá na většině území sněhové přeháňky, pod 300 metrů budou i smíšené nebo dešťové. Na jihovýchodě budou srážky jen místy, pod 600 metrů smíšené nebo dešťové.

Meteorologové vydali několik výstrah. Kromě sněhu, který by měl padat hlavně na severu Čech, varovali také před větrem, sněhovými jazyky a náledím.

„Na návětří severních hor napadne kolem 20 cm nového sněhu. Na severu a severozápadě se od středních poloh budou místy tvořit sněhové jazyky. Později odpoledne a večer se bude tvořit náledí,“ stojí v komentáři ČHMÚ k předpovědi a sobotu.

Hrozí náledí, silný vítr a nasněží, varují meteorologové

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám