Hlavní obsah

Sníh a vítr komplikují dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněžení v neděli zkomplikovalo na mnoha místech v České republice dopravu. Řidiči musejí počítat s problémy zejména ve východních Čechách a na Moravě. Sněhové jazyky a závěje se tvoří ve Zlínském a Olomouckém kraji, kde vane silný vítr. Ve východní části republiky bude sněžit také v pondělí, kdy podle meteorologů připadne až šest centimetrů sněhu.

Foto: Sylvie Kročáková

Klášter Plasy - Cisterciácké noci - noční hrané prohlídky

Článek

Silný vítr ztěžuje řidičům cesty na Bruntálsku. V Moravskoslezském kraji nepřetržitě sněží již od časného rána. Místy zde na vozovkách leží až 15 centimetrů sněhu, silničáři mají proto nasazenou veškerou techniku. Se sněhem bojují na Novojičínsku, kde jsou místy úseky nesjízdné a řidiči musejí čekat na průjezd silničářů. Situace se zhoršuje také na Opavsku.

Olomouc souží sněhové jazyky

V celém Olomouckém kraji se především na otevřených úsecích silnic tvoří sněhové jazyky a závěje. Kvůli sněhovým jazykům musela být uzavřena cesta mezi obcemi Niva a Drahany na Prostějovku. "Silnice neustále plužíme, ale silný vítr na nich hned vytváří nové sněhové jazyky," uvedl dispečer Správy silnic Olomouckého kraje.

Na vedlejších silnicích Zlínského kraje leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na Vsetínsku stále sněží, na otevřených místech silný vítr místy tvoří až půlmetrové sněhové závěje. Podobná situace je i na Uherskohradišťsku. Na jihu Moravy jsou silnice sjízdné, ve vyšších polohách na nich ale místy leží zledovatělé zbytky sněhu.

Rovněž na Vysočině od rána sněží. Vlivem ostrého větru se tvořily sněhové jazyky například v okolí Telče a Želetavy na Jihlavsku či na Třebíčsku, odpoledne místy i na Havlíčkobrodsku. Na Pelhřimovsku během dne napadly tři centimetry sněhu.

Na Rychnovsku doporučují řetězy

V Orlických horách na Rychnovsku museli ráno silničáři nasadit sněhové frézy na odklízení závějí, které tam při drobném sněžení tvořil silný vítr. Problémy měli hlavně na silnicích z Deštného na Sedloňov a z Horní Rokytnice na Panské Pole a Říčky. Na silnicích ve vyšších polohách Rychnovska jsou doporučovány řetězy.

Se sněhovými jazyky musí počítat řidiči v otevřených úsecích v Libereckém kraji. Sněžení je tu ale podle silničářů poměrně jemné, a tak se vozovky daří plynule uklízet. V Ústeckém kraji se sice v sobotu objevily sněhové přeháňky, sníh ale roztál a netvoří se sněhové jazyky ani námraza. Také ve Středočeském kraji začalo dnes odpoledne drobně sněžit, sníh se ale na vozovkách nedrží. Silničáři jsou přesto v pohotovosti.

Sníh v Evropě

Počasí působí problémy také v Evropě. V jihozápadní Francii je kvůli sněhu zablokováno přes 5 tisíc kamiónů. Ve Španělsku bylo o víkendu kvůli sněhovým bouřím odříznuto asi sto vesnic. V západní části Německa bylo nuceno asi 1 500 osob strávit noc na sobotu v autech.

Reklama

Související články

Začátek března bude studený

Na jaro si budeme muset ještě počkat. Celý příští týden nás totiž bude provázet mrazivé počasí se sněžením a občas i silným větrem.

Česko zasáhnou opět přívaly sněhu

Českou republiku zasáhne o víkendu tlaková níže, která s sebou přinese vydatnou sněhovou nadílku. Rozmary počasí ovlivní zejména východ země - tam může...

Výběr článků

Načítám