Hlavní obsah

Sněmovní komise k OKD vyslechla europoslance Teličku

Novinky, zpe

Před sněmovní vyšetřovací komisi k OKD ve čtvrtek ráno dorazil europoslanec Pavel Telička. Komise si ho pozvala, protože dříve figuroval v orgánech některých firem finančníka Zdeňka Bakaly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Telička

Článek

Telička před poslanci vypovídal asi dvě hodiny, výslech nechtěl příliš komentovat. „Moc vám toho říct nemohu. Před několika měsíci jsem navrhoval, aby jednání bylo veřejné, ale není,“ konstatoval.

Uvedl pouze, že majitel těžební společnosti OKD, firma NWR, byla pod pečlivou kontrolou auditorů a nikdy nevzniklo sebemenší podezření.

„Uvidíme, k čemu komise dospěje. Hodnotit privatizaci OKD nemůžu, nebyl jsem u ní, ani jsem ji nikdy nevyhodnocoval,“ podotkl europoslanec.

Komise se zabývá tím, kdo nese odpovědnost za prodej minoritního podílu OKD, a okolnostmi, za jakých stát snížil svůj podíl ve firmě, a tím pádem přišel o možnost kontrolovat firmu, či jak se stalo, že se černouhelná společnost dostala do úpadku.

Během léta před komisí mluvil například expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl v době privatizace OKD ministrem financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám