Hlavní obsah

Sněmovna zřejmě schválí Lisabonskou smlouvu

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ada, nig

Nejsledovanějším bodem na úterním programu zasedání Poslanecké sněmovny bude pokračování mimořádného jednání o Lisabonské smlouvě. Podle poslance ODS Marka Bendy je pravděpodobné, že v podvečer dojde i na hlasování. Benda zároveň řekl, že pro bude patrně hlasovat i dostatečný počet poslanců ODS. K přijetí je přitom potřeba 120 hlasů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva premiér Mirek Topolánek a ministr vnitra Ivan Langer (oba ODS)

Článek

Rychlou ratifikaci Lisabonské smlouvy, která má reformovat fungování rozšířené EU, podporuje opoziční ČSSD i koaliční zelení a lidovci. Komunisté naopak žádají, aby o dokumentu rozhodli občané v referendu.

Benda Právu řekl, že zákonodárci ODS mají pro rozhodování o Lisabonu volné hlasování a on předpoládá, že většina poslanců nejsilnější vládní strany bude hlasovat pro přijetí smlouvy. Tento názor poslanec prezentoval i na úterním chatu se čtenáři Novinek.  

Mnozí občanští demokraté se však k Lisabonu staví vlažně a chtějí prosadit takzvaný vázaný mandát, aby případné převedení pravomocí do Bruselu nemohla schválit jen vláda bez hlasování v parlamentu.

Někteří poslanci ODS se proto podle  Bendy chystají  předložit novelu jednacích řádů obou parlamentních komor, která to upraví.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik Novinkám řekl, že priorotou jeho strany je hlavně referendum o Lisabonu. "Především budeme chtít aby se projednal návrh zákona o referendu o Lisabonské smlouvě. Pokud by se hlasovalo už dnes (v úterý) večer, tak Lisabonskou smlouvu samozřejmě nepodpoříme," řekl Kováčik.

Naopak zelení jsou pro brzké schválení smlouvy. "My budeme tvrdě protlačovat, aby se dnes o Lisabonu hlasovalo a myslím si, že bude-li se hlasovat, Lisabonská smlouva projde," řekl Novinkám předseda zelených Martin Bursík.

O Lisabonské smlouvě bude před zahájením schůze jednat sněmovní zahraniční výbor. Výbor pro evropské záležitosti minulý týden poslancům doporučil dokument schválit.

Poslanci začali pomocí Lotyšsku

Odpolední program Sněmovny začal mimořádnou schůzí o tom, zda Česká republika může vydat dluhopisy za 200 miliónů eur, kterými pomůže lotyšské ekonomice. Ze získaných peněz, asi 5,58 miliardy korun, by Česko poskytlo sedmiletou bezúročnou půjčku této krizí stíhané pobaltské ekonomice. Návrh poslanci schválili.

Po skončení či případném přerušení obou mimořádných schůzí mají poslanci pokračovat v řádném únorovém zasedání. V jeho programu zbývá kolem 120 bodů. Mezi nimi jsou například novely o stavebním spoření, o spotřebních daních, o dani z přidané hodnoty či o sčítání lidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám