Hlavní obsah

Sněmovna schválila zákon k posílení kybernetické bezpečnosti

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci ve středu schválili zákon, který má posílit kybernetickou bezpečnost země. Novela se bude vztahovat i na správce a provozovatele informačních systémů v dopravě a v energetice. Její součástí je také vznik samostatného úřadu pro kybernetickou bezpečnost. Tuto oblast až dosud řešil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Sněmovna normu ve třetím čtení schválila 161 hlasy ze 168 přítomných. Proti nebyl nikdo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Problematiku kybernetické bezpečnosti by měl od NBÚ převzít nově vzniklý úřad, jehož úkolem bude především přijímat hlášení o případných kybernetických incidentech.

„Je to logické. NBÚ byl zřízen proto, aby zajišťoval bezpečnostní prověrky. Nebyl zřízen proto, aby řešil kybernetickou bezpečnost,” uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na kybernetickou bezpečnost by se nyní podle něj měl klást větší důraz. Kyberbezpečnost označil dokonce za jednu z priorit svého kabinetu v tomto roce.

„Je velká šance na to, že během letošního léta nebo nejpozději na podzim by mohl vzniknout Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost,” dodal.

Úřad by měl vzniknout v Brně. Náklady na jeho provoz se podle Sobotky nedají stanovit, protože budou souviset především s poskytováním informací. Zakládat by jej měl vládní zmocněnec pro kybernetickou bezpečnost Dušan Navrátil, který byl dlouholetým ředitelem NBÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám