Hlavní obsah

Sněmovna projednala v prvním čtení změny bodového systému

Sněmovna v úterý v prvním čtení podpořila změny v bodovém systému. Ten by se měl zjednodušit, zvýší se některé pokuty. Zákon jde nyní k projednání do výborů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dálnice D1

Článek

Norma v podobě, jak ji schválila vláda, zavádí pouze tři skupiny trestných bodů. Bude možné za přestupky udělit šest, čtyři nebo dva body podle stupně závažnosti.

Nejpřísněji se bude hodnotit jízda pod vlivem alkoholu nebo překročení rychlosti o více než 50 km/h mimo obec, o více než 40 km/h v obci, vjetí na železniční přejezd, když svítí červené výstražné světlo, nebo za jízdu na červenou.

Stále bude platit, že pokud řidič bude mít 12 bodů, přijde o řidičský průkaz. Ten může zpět získat až po roce, po půl roce ale může žádat o prominutí zbytku trestu.

Výrazně se zpřísňují maximální pokuty za přestupky. Pokud řidič odmítne zkoušku na alkohol, může se pokuta dostat až na 75 tisíc korun, dnes je to 50 tisíc. 

Pokuta až 25 tisíc korun bude nově platit také u výše zmíněných přestupků, za něž se bude udělovat šest bodů.

Za volant od 17 let

Novela také zavádí možnost řídit auto od 17 let pod dohledem jiného řidiče, tzv. mentora, který bude nahlášen na úřadě. Zavede se také řidičský průkaz na zkoušku.

V tom případě řidič, který dva roky od získání průkazu spáchá přestupek ohodnocen šesti body, bude muset absolvovat další teorii a jízdu v autoškole.

Přísnější pravidla pro začínající řidiče: Po vážném přestupku na dvě školení

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám