Hlavní obsah

Sněmovna odmítla návrh komunistů zrušit lustrační zákon

Aktualizováno

Sněmovna v prvním čtení zamítla návrh KSČM na zrušení lustračního zákona. V minulých dnech poslanci jednání dvakrát přerušili a kvůli zákonu bylo dusno i v koalici. Návrh nakonec Sněmovna smetla ze stolu. Pro zamítnutí hlasovalo 121 poslanců, proti jich bylo 39.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) s předsedy poslaneckých klubů

Článek

ANO avizovalo, že část poslanců, kteří by byli pro zrušení normy, opustí před hlasováním sál. Proti byla i většina zástupců ČSSD. Aktivní podporu k dalšímu projednávání zákona odmítl rovněž Úsvit. Zcela nepřijatelné je zrušení zákona pro ODS, TOP 09 a lidovce, kteří dokonce vyhrožovali vystoupením z koalice, pokud návrh komunistů projde. [celá zpráva]

Pro zákon nakonec hlasovali jen tři poslanci ČSSD (František Adámek, Jaroslav Foldyna, Stanislav Huml), tři poslanci hnutí ANO (Milan Brázdil, Pavel Čihák, Jiří Holeček) a všichni poslanci KSČM. Zdrželi se tři poslanci ČSSD, dva z ANO a dva z hnutí Úsvit.

I v úterý plály ve Sněmovně emoce. Poslankyně KSČM Marta Semelová označila lustrační zákon za diskriminační a zdůraznila, že pro obsazování postů by měla být na prvním místě odbornost. „Hospodařilo se tak, že na všechno bylo,” zavzpomínala na dobu před listopadem 1989 a dodala i další výhody minulého režimu.

„Žil jsem patrně v jiné zemi,” podivil se Bohuslav Svoboda (ODS) a připomněl vlastní zkušenosti s komunisty.

I další pravicoví poslanci odmítli komunistickou interpretaci dějin a zopakovali, že trvají na zachování platnosti normy. Ta stanoví, že pro výkon některých funkcí ve státní správě, policii, armádě, justici i tajných službách, je nezbytné lustrační osvědčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám