Hlavní obsah

Sněmovna nevydá poslankyni SPD Maříkovou ke stíhání za výroky na adresu muslimů

Novinky, ber
Praha

Zákonodárci nevydají k trestnímu stíhání poslankyni SPD Karlu Maříkovou. Policie ji chtěla obvinit kvůli jejím výrokům na adresu migrantů. Ty přirovnala k invazivním druhům živočichů a rostlin. Sněmovna o tom rozhodla ve středu.

Foto: Archiv Karly Maříkové

Karla Maříková (SPD)

Článek

„Svůj výrok jsem koncipovala na základě vyjádření morálních autorit, které se tak vyjádřily přede mnou. Nikdo z nich nebyl trestně stíhán. Podle policie jsem se měla ale já dopustit trestného činu,” hájila se Maříková

Výbor nedoporučil vydání poslankyně SPD Maříkové

Domácí

Loni Maříková napsala na Facebook, že „je zakázané dovážet invazivní nepůvodní druhy rostlin a zvířat na území EU. Muslimští imigranti také nejsou původními obyvateli Evropy a stejně jako invazivní druhy znamenají nečekané šíření a postupné vytlačení původních obyvatel Evropy. Proto by měli mít také zákaz vstupu na území EU.”

Zákonodárci se po bouřlivé tříhodinové debatě rozhodli ji nevydat. Argumentovali tím, že by měl být poslanec vůči svým výrokům chráněn.

Policie žádá o vydání poslankyně SPD Maříkové

Domácí

„Kdyby paní poslankyně nebyla poslankyní, nikoho by nenapadlo zahájit trestní stíhání. Imunita jako instrument je tu proto, aby poslance chránila před podobnými excesy orgánů činných v trestním řízení,” sdělil na plénu šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám