Hlavní obsah

Šnajdr a Rath se navzájem obvinili z plýtvání a zlodějiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Marek Šnajdr (ODS) a předseda správní rady VZP kritizuje postup ministra zdravotnictví, protože ustoupil nátlaku lékařských odborů. „Ukazuje se tak, že ten kdo nejvíce křičí, uspěje, zatím ten, kdo se chová jinak, musí počkat,“ uvedl Šnajdr v úvod diskusního pořadu TV Prima. Hejtman středočeského kraje, poslanec a bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath zdůrazňuje, že nemocnice jsou dlouhodobě podfinancované.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Šnajdr (ODS) a David Rath (ČSSD) v Partii na Primě

Článek

Šnajdr však Rathovu argumentaci odmítl s tím, že jde o politikaření, zatímco je nutné provést bolestné reformy, protože se vykládají neefektivně miliardy, které pak chybí jinde. Rath však především upozorňuje, že raketově rostly náklady na léky. Naznačuje tak, že ministerstvo nahrává ziskům farmaceutických firem.

Oba diskutující se shodli na tom, že je možné ušetřit na snížení počtu lůžek v nemocnicích. Ovšem Šanjdr se obává, že nebude dohoda o takové reformě politicky průchodná. Rath pak mluví o běhu na dlouhou trať a jako hejtman kraje, který provozuje nemocnice, tvrdí, že problém by se vyřešil, pokud by pojišťovny zvýšily úhrady o 5,5 procenta.

„Takhle to vždycky skončí s politikou pana hejtmana i ‚jeho dětí‘, pana Engla a pana Kupka (představitelé lékařských odborů a komory). Nakonec řeknou - dejte nám víc peněz, my nebudeme nic dělat a bude to vyřešené,“ reagoval Šnajdr, podle kterého nejde jen o úhrady, ale také o efektivitu managementu nemocnic.Mimo jiné i proto, že Rath dosazuje do vedení krajských nemocnic své "kámoše a kámošky".

Rath: VZP se mstí za kritiku

Rath však tvrdí, že VZP se mstí za kritiku. Obvinil Šnajdra, že VZP blokuje smlouvu o úhradách za provoz pracoviště nukleární magnetické rezonance v kolínské veřejné nemocnici, a platí soukromé pracoviště.

Šnajdr však Ratha obvinil, že zbytečně vydal z veřejných peněz 50 miliónů a nakoupil zařízení pro nové pracoviště, místo toho, aby se dohodl s fungujícím soukromým provozovatelem. Kraj přitom potřebuje jen jedno takové zařízení.

Rath odpověděl, že investoval jen asi polovinu uvedené částky, jako správný hospodář, protože původní pracoviště bylo zprivatizováno a smlouvy byly pro nemocnici nevýhodné. „Já to řeknu, jak to cítím. Byla to zlodějina,“ uvedl Rath.

Reklama

Výběr článků

Načítám