Hlavní obsah

Směnný provoz nebrání svěření dítěte do střídavé péče, připomněl Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) se zastal muže, který se domáhal svěření dcery do střídavé péče. Obecné soudy musí podle něj zohledňovat i směnnou práci rodičů, což se v případě muže, který je policistou, nestalo.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

V roce 2020 svěřil soud dceru do péče matce s tím, že otci určil časový rámec styku s dcerou. V roce 2021 muž požádal o stanovení střídavé péče, neboť oba rodiče bydleli ve stejném domě.

Muž coby příslušník policie připojil k žádosti i rozpis pracovních směn do konce roku, aby bylo patrné, v jakých termínech by bylo možné péči o dceru realizovat. Soudy následně dospěly k názoru, že není nutné styk s dítětem měnit.

ÚS: Nástup do školy není na překážku střídavé péči

Krimi

Podle ÚS však obecné soudy chybovaly, neboť své verdikty nezdůvodnily. Komplikovanost harmonogramu s ohledem na pracovní vytíženost některého z rodičů nemůže být podle ÚS překážkou střídavé péče.

„Tím není řečeno, že se má veškerá úprava poměrů nezletilé podřídit potřebám a zájmům stěžovatele na úkor potřeb a zájmů ostatních zúčastněných (dítěte i matky). Při troše invence se ovšem lze nepochybně dobrat kompromisního řešení na středu osy otec – dítě – matka (jak by se ostatně mělo dít automaticky),” konstatoval ÚS.

Případ se vrací ke Krajskému soudu v Brně. Pokud ten setrvá na svém názoru o nevhodnosti střídavé péče, „ nevidí Ústavní soud překážku pro to, aby úprava rozsahu styku stěžovatele s nezletilou byla přizpůsobena jeho možnostem s ohledem na specifika jeho zaměstnání”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám