Hlavní obsah

Směnárna v Dolním Dvořišti, která si účtuje přirážku k dálniční známce, skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Směnárna u hranic v Dolním Dvořišti, kde řidiče přišla desetidenní dálniční známka až na 17 eur, tedy asi o 120 korun dráž než například na České poště nebo v e-shopu, zřejmě skončí. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) vypoví tomuto stánku smlouvu a podobně chce postupovat i v dalších případech obdobných směnáren u hranic.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Malá směnárna v Dolním Dvořišti je často vůbec první zastávkou motoristů při cestě do Česka.

Článek

Uvedl to mluvčí ŘSD Jan Rýdl s tím, že se jedná také o reakci na pořad Kluci z Prahy, jenž upozornil na to, že směnárna stojí právě na pozemku ŘSD. „Smlouvu se společností, kterou máme na silnici I/3, okamžitě vypovídáme,“ uvedl Rýdl.

S firmou To Vdf, která provozuje směnárnu v Dolním Dvořišti, má však ŘSD ještě dalších osm smluv na podobné směnárny u hranic. „Budeme je vypovídat přesně podle toho, jak nám to umožní smluvní podmínky,“ ujistil Rýdl, podle něhož si společnost počínala při prodeji známek neeticky.

Budou se bránit

S tím nesouhlasí výkonný ředitel a jednatel společnosti To Vdf Milan Švajcr. Jak tvrdí, probíhal prodej známek transparentně. S ŘSD chce především jednat.

„Samozřejmě se budeme případným výpovědím, ke kterým nevidíme žádný právní důvod, bránit. V dotčených nebo obdobných lokalitách provozují stejnou činnost za stejných nebo podobných podmínek i jiné subjekty. Považujeme ale za

nezbytné o nastalé situaci s příslušnými partnery nejprve jednat a nesdělovat silné vzkazy přes média,“ konstatoval Švajcr.

Na prodej dálničních známek u hranic upozornil pořad Kluci z Prahy, který na YouTubu vidělo už přes tři sta tisíc lidí. Ve směnárně nabízejí dálniční známku na deset dní za 310 korun, účtují si však poplatek za zprostředkování třicet korun, a pokud někdo platí eury, po­čítají si nákup za dvacet korun. Známka tak vyjde na asi 430 korun.

Kromě ŘSD označila počínání směnárny za neetické také například státní společnost Cendis, jež má na starosti právě systém prodeje dálničních známek. Instituce včetně České obchodní inspekce nebo České národní banky ale neshledávají na tomto prodeji rozpor se zákonem.

Cizincům prodávají dálniční známku dráž. Nezákonné to není, říká ČOI

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám