Hlavní obsah

Cizincům prodávají dálniční známku dráž. Nezákonné to není, říká ČOI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Dvořiště

Směnárna a prodejna dálničních známek na jednom místě. Kdo platí známku cizí měnou, musí k poplatku ve výši třiceti korun za zprostředkování prodeje počítat i s kurzem za výměnu peněz – eura nakupuje směnárna aktuálně za dvacet korun.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Malá směnárna v Dolním Dvořišti je často vůbec první zastávkou motoristů při cestě do Česka.

Článek

Desetidenní známka, která se běžně prostřednictvím e-shopu nakupuje za 310 korun, tak ve stánku na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti vyjde cizince na 17 eur, tedy asi o 120 korun dráž.

Jak to v Dolním Dvořišti funguje, upozornil díl pořadu Kluci z Prahy na YouTube.

Je to vůbec první zkušenost s nákupem pro cizince, kteří přijíždějí z Rakouska do České republiky. Podle Právem oslovených institucí však nepostupuje směnárna v rozporu se zákonem.

„Koupil jsem si dálniční známku a teď chvátám na schůzku do Prahy. Vyšla mě asi na sedmnáct eur,“ popisoval nákup řidič Andreas Binder z Rakouska. I dívka, která pracuje ve směnárně za přepážkou, Právu potvrdila, že euro tam kupují za 20 korun, a zrovna tak i cenu poplatku za zprostředkování prodeje dálniční známky.

Velký ceník je vylepený přímo na přepážce a každý se tak dozví i to, že směnárna naopak eura prodává za 28 korun, tedy s rozdílem osmi korun, a podobné propastné rozdíly mezi nákupem a prodejem jsou i u dalších měn.

Prodej dálničních známek je zatím slabší

Ekonomika

Podle České národní banky, která na směnárny dohlíží, však nejde ohledně kurzů o jakékoliv provinění. „Výše směnných kurzů není právními předpisy nijak regulována a totéž platí i o rozdílu mezi nákupním a prodejním kurzem. Stanovení kurzu je plně v kompetenci osob oprávněných provozovat směnárenskou činnost,“ vysvětlila mluvčí České národní banky Petra Vodstrčilová.

ČOI nic nenamítá

Směnárna nejedná v rozporu se zákonem ani podle České obchodní inspekce. „Provozovatel by se dopouštěl provinění proti zákonu, kdyby prodával dálniční známku, tedy ceninu, přímo za jinou cenu, než je stanovené, což se však v tomto případě neděje,“ reagovala na dotaz Práva Martina Střihavková, ředitelka inspektorátu České obchodní inspekce pro Jihočeský kraj a Vysočinu.

Směnárnu s informační službou v Dolním Dvořišti provozuje společnost To & Mi Vdf se sídlem ve Varnsdorfu. Její jednatel a výkonný ředitel Milan Švajcr se proti videu Jak funguje podvod s dálniční známkou od Kluků z Prahy ohradil. „Nařčení z podvodu se budeme bránit právní cestou,“ prohlásil Švajcr. Podle něho si směnárna při prodeji dálničních známek počíná v souladu s obchodní etikou a v rámci práva. Je přesvědčený, že prodej je dostatečně transparentní a zaměstnanci zákazníkům nic netají.

Jakost benzínu se oproti loňskému roku zhoršila. Nafta je lepší

AutoMoto

„O ceně eura jsou všichni zákazníci informováni velkou cedulí, a naši zaměstnanci je navíc v případě jakýchkoliv otázek ještě informují, kolik v eurech za známku v podstatě zaplatili. Přebíráme také plnou odpovědnost za přirozenou chybovost na portálu e-dalnice a i odpovědnost za provedenou platbu. Cenu známky měnit nemůžeme, protože je daná zákonem a poplatek je spíše symbolický vzhledem k nákladům,“ uvedl Švajcr.

Podobným prodejům dálničních známek se snaží zabránit především státní firma Cendis, která má systém jejich prodeje na starosti.

Informují zákazníky už v zahraničí

„Je zcela jasné, že musíme s takovými krajně neetickými praktikami bojovat. Snažíme se hlavně informovat v zahraničí o těchto prodejcích, tak aby se podobným směnárnám u hranic motoristé vyhnuli,“ uvedl mluvčí Cendisu Martin Opatrný. I on však zmínil, že stát má jen omezené možnosti, jak proti těmto prodejcům přímo zasáhnout. „V těchto případech neporušují zákon,“ podotkl Opatrný.

Cendis varoval před podobnými prodeji dálničních známek na neoficiálních místech už v březnu tohoto roku. Doporučuje, aby zákazníci kupovali známky na oficiálních místech, tedy například přímo na internetu.

Inflace v eurozóně je nejvyšší za 10 let, mohou za to energie

Ekonomika

Pořad Kluci z Prahy upozornil také na to, že směnárna stojí na pozemku Správy silnic a dálnic. „Aktuálně provádíme revizi nájemních smluv na dálnicích a silnicích i na odpočívkách na hraničních přechodech. Další postup vyplyne právě z této revize,“ odpověděl na dotaz Práva, zda bude ředitelství tuto situaci s prodejcem řešit, mluvčí Jan Studecký.

Reklama

Výběr článků

Načítám