Hlavní obsah

Slunce a déšť houbám přejí. Budou žně

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpověď počasí pro následující dny napovídá, že houbaři budou mít i nadále opravdové žně. Po deštivém začátku týdne se má oteplit, ale v neděli by mělo opět začít pršet.

Foto: David Taneček, ČTK

V borových lesích v okolí Hradce Králové nacházejí lidé například babky, klouzky či kozáky.

Článek

Dostatečný přísun vody a teplé počasí jsou základními předpoklady pro růst hub. A v lesích jich je nyní opravdu hodně, a to všechny druhy.

„Nájezdy, které pořádali o víkendu houbaři do lesů na Nejdecku a Kraslicku v Krušných horách, byly zcela neuvěřitelné. U každého vjezdu do lesa stálo patnáct až dvacet aut kvůli houbám,“ řekl pozorovatel přírody a meteorolog Rudolf Kovařík ze Šindelové na Sokolovsku. „Lidé ale nemusí tak spěchat se sběrem hub, protože nastává pro houby příznivá situace,“ dodal.

Vloni a předloni přitom počasí houbám vůbec nepřálo. „Pravděpodobnost, že si houbaři hojnosti užijí, je obrovská,“ podotkl pozorovatel a připomněl, že jen na Karlovarsku v posledních dnech napršelo od pěti do třiceti milimetrů vody.

„Až do soboty nás čeká slunečné počasí s teplotami kolem 22 až 26 stupňů, ke konci týdne až k 28 stupňům, ale v neděli zase přijde voda. To je pro houby dobře, protože jinak by bylo pro ně moc dlouho sucho,“ prozradil Kovařík.

Sezona teprve začne

„Houby rostou všechny. Od bedel až po všechny možné hřiby a také masáky. Není vůbec problém chodit na houby i dovnitř lesa, nejenom po okrajích, jak tomu bylo na začátku sezony před čtrnácti dny. Houby budou,“ konstatoval Kovařík, který připomněl, že hlavní houbařská sezona nastává až v září a říjnu.

„Že by to někdo vysbíral nyní na konci srpna a říkal, že už houby nebudou a že bude sucho, to bych si troufl říct, že tomu tak nebude,“ uvedl s tím, že dostatek deště pro houby bude pravděpodobně i na začátku září.

„Musíme si rovněž uvědomit, že se zkrátila délka dne o tři hodiny. A to je pro houby rovněž perfektní. Rosy, které už v tomto období přišly, jsou už poměrně vydatné, takže nám v lesích udržují vlhko,“ uvedl pozorovatel přírody.

„Jak říkám, houby budou. Chce to určitou trpělivost a lidé si je určitě nasbírají. Letošní sezona bude dost dlouho v pamětích houbařů. Já bych si dokonce troufl říct, že na některých místech to budou doslova houbové žně,“ uzavřel Kovařík.

Anketa

Už jste letos našli nějaké houby?
Ano
73,6 %
Ne
26,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4573 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám