Hlavní obsah

Slovinci doufají, že se Vondra omluví za slova o „oportunistických sviních”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovinští europoslanci v pátek zareagovali dopisem na kritické vyjádření svého českého kolegy Alexandra Vondry (ODS) na adresu Slovinců. Místopředseda ODS Vondra po středečním utkání 4. předkola fotbalové Ligy mistrů mezi Slavií a dánským Midtjyllandem na twitteru kvůli verdiktu slovinského rozhodčího Damira Skominy napsal, že „Slovinci dokážou být oportunistické svině”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Vondra

Článek

Tamní europoslanci v dopisu zveřejněném na webu uvedli, že Vondra urazil spíš "své vlastní lidi" a doufají, že se za vyjádření dokáže omluvit. Vondra uvedl, že kolegům příští týden v klidu a míru rád odpoví.

Utkání v Dánsku rozhodlo kontroverzní rozhodnutí slovinského sudího nechat pět minut před koncem zopakovat na základě doporučení videorozhodčího pokutový kop proti pražskému týmu. Midtjylland ho na rozdíl od prvního pokusu proměnil a vstřelil rozhodující gól na 2:1. Slavia nakonec duel prohrála 1:4.

Vondra na twitteru uvedl, že slovinský rozhodčí Pražany "zařízl". "Vždycky jsem říkal, že Slovinci dokážou být oportunistický svině. Viz například chování k turistům tranzitujícím do Chorvatska. Dneska se to zas potvrdilo," napsal.

Všech osm slovinských europoslanců v dopisu napsalo, že Vondrova slova se jich nedotkla, protože jsou nízká a hrubá. "Máme na víc, a tím myslíme Slovince i Čechy. Ve středu jste nás neurazil, urazil jste své vlastní lidi," stojí v dopisu. Europoslanci doufají, že Vondra se za vyjádření dokáže omluvit.

Vondra dnes ČTK napsal, že slovinským europoslancům příští týden v klidu a míru rád odpoví. "Naprosto rozumím potřebě oddělit srdce fotbalového fanouška od rozumu v diplomacii a mezistátních vztazích," uvedl.

Vondru kritizovali i někteří čeští politici. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru uvedl, že žádný národ si nezaslouží "takhle sprosté a paušalizující odsouzení".

"Kdyby někdo řekl, že členové ODS se dokážou chovat jako xenofobní idioti, asi by vás to docela naštvalo, že? Tak nečiňte Slovincům, co nechcete, aby bylo činěno vám, a na světě bude dobře," napsal Vondrovi na twitteru pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Za místopředsedu ODS se postavil šéf občanských demokratů Petr Fiala. "Byla to emotivní reakce velkého slavistického fanouška na podivné rozhodnutí rozhodčího. I politici milují fotbal, fandí a občas zoufale vykřiknou nad křivdou vůči jejich týmu. Paušalizovat se samozřejmě nemá - ani v politice, ani ve fotbale. Víc se k tomu ale nemá cenu vyjadřovat. Sašu Vondru opravdu nepodezírám z žádné nenávisti," sdělil Fiala serveru Seznam Zprávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám