Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Fico zřejmě Fialu opravdu naštval – ale co dál? – Petr Šabata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se dalo vyčíst z chladných pohledů a zcela odlišných vyjádření Petra Fialy a Roberta Fica při jednání premiérů V4 před pár dny v Praze, to se potvrdilo ve středu večer po jednání české vlády: česko-slovenské vztahy utrpěly vážný šrám.

Foto: Novinky

Petr Šabata

Článek

„Jsme přesvědčeni, že dnes v této chvíli není potřeba uskutečnit společné zasedání obou vlád,“ řekl Fiala s odkazem na různé postoje obou zemí k válce na Ukrajině.

Fico reagoval rychle a očekávaně. Prohlásil, že česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru. To nebyl vzkaz do Prahy, ale Ficovým voličům, stejně jako jeho nedávné věty o „falešném démonizování prezidenta Putina“ nebo o tom, že jediným plánem Evropské unie je „vzájemné zabíjení Slovanů“.

Jestli si chtěla česká vláda zachovat i jen kousek cti, nemohla po setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem jednat jinak.

Fiala zabalil políček zaslaný Ficovi do vět, že spolupráce ale pokračuje, máme přece společné zájmy a názory v energetické bezpečnosti, migraci, řešení podmínek pro zemědělce…

To ano, ale s ohledem na vývoj na Slovensku si musí česká vláda mnohem důkladněji zodpovědět, jak dál ve vztazích s ficovským Slovenskem.

Kabinet Roberta Fica, Petra Pellegriniho (předseda strany Hlas a vládní kandidát na prezidenta) a Andreje Danka (šéf Slovenské národní strany) začal od prvních dnů po nástupu útočit na právní stát, média, neziskové organizace… Parlamentem protlačil změnu trestního zákoníku, která snižuje sazby a mění promlčecí lhůty tak, aby se svých obvinění zbavili lidé z Ficova okolí. Ruší se efektivní speciální prokuratura zabývající se zvlášť závažnými trestnými činy, z policie byli vytlačeni zkušení vyšetřovatelé. Úřad evropského veřejného žalobce dospěl po analýze těchto změn k závěru, že znamenají vážné nebezpečí narušení právního státu.

Část novinek zastavil Ústavní soud a pár dní nato vyzval Fico jeho předsedu, aby odstoupil. Ten pochopitelně odmítl, a tak premiér pobídl favorita prezidentských voleb Pellegriniho, aby šéfa Ústavního soudu po volbách odvolal. Což podle ústavy nejde tak snadno a – Pellegrini ještě tím prezidentem není. Dovede si někdo představit, že by premiér Fiala vyzval prezidenta Pavla, aby po nějakém verdiktu odvolal předsedu Ústavního soudu Josefa Baxu?

Další vládní politici bez obalu mluví o ovládnutí veřejnoprávní televize a rozhlasu po polském vzoru – aby sloužily vládě.

Toto počínání Fica a spol. ovšem českou vládu zavazuje – pokud míní být i nadále zásadová – reagovat nejen na promoskevské postoje slovenského premiéra k válce na Ukrajině, ale také na její domácí útoky na právní stát.

Což nebude příjemné nejen s ohledem na pochopitelnou a tradiční slovenskou alergii na rady „staršího bratra“.

Reklama

Výběr článků

Načítám