Hlavní obsah

Slovanská epopej se tajně balí, lidé z Moravského Krumlova protestují v Praze

Právo, miv, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov, Praha
Aktualizováno

Zatímco účastníci pochodu za setrvání epopeje v Moravském Krumlově dorazili před budovu pražského magistrátu, tamní zámek již ovládli restaurátoři Galerie hlavního města Prahy (GHMP), aby začali chystat plátna na cestu do Prahy.

Foto: Petr Janiš, Právo

Moravskokrumlovští před pražským magistrátem.

Článek

”Pospíšili si, ani nepočkali na to, jak dopadne naše petice, mají asi hodně na pilno,” komentoval nástup galeristů do města starosta Tomáš Třetina (TOP 09) a dodal: „Pořád dokola opakujeme: Nechte epopej v Moravském Krumlově do doby, než Praha najde vhodné prostory pro její trvalé umístění, jak slíbila Alfonsi Muchovi.“

Primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS) předal petici s asi 2700 podpisy.

Metropole chce před Vánoci dílo sestávající ze dvou desítek velkoformátových pláten s historickou tématikou vystavit ve dvoraně Veletržního paláce, sídle Národní galerie. Výstava se plánuje už dlouho a má trvat dva roky. Praha už zahájila přípravné práce na odvoz obrazů.

„Nejvíc nám vadí, že pět pláten, které si Praha odvezla, leží srolováno v depozitáři tři měsíce. Přitom jedna z hlavních podmínek, kterou Praha vydala, je, že plátna nikdy nesmějí být srolována déle než tři týdny,“ řekl Vojtěch Jelínek, student moravskokrumlovského gymnázia. Jihomoravský poslanec Jan Husák (TOP 09) řekl, že to, co pro Prahu představuje Karlův most, je pro Moravský Krumlov Slovanská epopej.

Ponechání epopeje v Moravském Krumlově podporuje i pražská TOP 09, která je zde v opozici. Pražský radní pro kulturu Lukáš Kaucký (ČSSD) Právu sdělil, že se jednání o epopeji nebrání. „Mohla by samozřejmě zahrnovat i možnost smlouvy o novém zapůjčení epopeje do Krumlova po provedení nezbytné rekonstrukce prostor zámku,“ uvedl Kaucký. Pražští zastupitelé nyní o věci jednají.

Krumlovský zámek připomíná pevnost

Zámek se mezitím proměnil v opravdovou pevnost, za zámeckou zdí, uzamčenou bránou a za hradbou mlčení ze strany ředitele GHMP Milana Bufky začala příprava díla na transport. Bufka do Moravského Krumlova přijel již v pondělí, převzal od průvodců a lidí, kteří měli přístupnost epopeje na starosti vstupenky a další věci a počkal na příjezd prvních restaurátorů. Ti už se pustili do díla, jejich přítomnost ale prozrazují jen auta před vchodem a zamčená brána. ”Přijeli sem jak zloději a taky se tak nějak chovají,” komentují nástup galeristů lidé z města.

Epopej v Moravském Krumlově vydržela déle než šedesát let a GHMP ji stěhuje do metropole, aniž by bylo jasno, kde bude vlastně vystavena. Podle dřívějšího Bufkova vyjádření mohla dokonce skončit v depozitáři, pravděpodobnější než tato varianta je ale uskutečnění záměru jejího zapůjčení do Japonska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám