Hlavní obsah

Slovák se pět let s českými úřady tahal o vycpaného vlka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Lidé jsou ochotni se dlouhé roky soudit o ledasco, třeba o vycpaného vlka. Do boje s Českou inspekcí životního prostředí se takto pustil muž ze Slovenska, kterému v Česku inspektoři zabavili vycpaného vlka s tím, že muž neprokázal legální nabytí. Muž svůj spor dotáhl až k Nejvyššímu správnímu soudu, kde ale neuspěl a o vlka definitivně přišel.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Nejvyšší správní soud

Článek

Vycpaninu zabavili inspektoři v roce 2019. Neuvěřili totiž mužově tvrzení, že se jedná o legálně ulovený exemplář z východního Slovenska. Ten měl být skolen v roce 2017, jenže podle úředníků tehdy střelený vlk vypadal úplně jinak, měl lysiny a prašivinu. Jejich podezření navíc potvrdila analýza Univerzity Karlovy, která prokázala, že nejde o totožná zvířata.

Muž se ale obrátil na justici a tvrdil, že při zkoumání došlo k záměně vzorků, což je prý jediné možné vysvětlení celé situace. Že by se jednalo o dvě naprosto odlišná zvířata, muž odmítal připustit.

S žalobou nejprve neuspěl u pražského městského soudu a nepochodil ani u Nejvyššího správního soudu. „U zastřeleného vlka byl odebrán vzorek a ten doputoval do Prahy, kdy byl využit při srovnávací analýze se vzorkem ze zabaveného exempláře. Soud nemá o vzorku pochybnosti. Zjištěné skutečnosti neobsahují jakýkoliv náznak, že by vzorek mohl být zaměněn nebo s ním mohlo být manipulováno. Nic takového nelze dovodit ani na slovenské straně,“ konstatoval senát v čele s Michaelou Bejčkovou.

„Stěžovateli se nepodařilo prokázat legální nabytí exempláře vlka, tím tedy nesplnil jednu ze zákonných podmínek, a proto mu inspekce exemplář po právu zabavila,“ zakončil soud.

Řidiči na Prachaticku vběhl pod kola vlk. Ten na místě uhynul

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám