Hlavní obsah

Sloučení zdravotních pojišťoven má být jednodušší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní pojišťovny ve finančních problémech hodlá zachránit zamýšlené opatření ministerstva zdravotnictví. Jejich úspěšná fúze by se mohla uskutečnit i bez souhlasu vlády, stačilo by schválení ministerstev zdravotnictví a financí. Proces by se tím zrychlil a pojištěnci by nemuseli být dlouho v nejistotě, jak to s jejich pojišťovnou bude.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Průkazky zdravotních pojišťoven. Ilustrační foto

Článek

Opatření zřejmě najde smysl už v příštím roce, kdy hrozí, že menší pojišťovny vyčerpají své finanční rezervy. Samotná změna procesu slučování na klienty nebude mít vliv, péči budou mít dál zajištěnou.

Bez souhlasu vlády nyní nemůže pojišťovna převést klienty na jinou pojišťovnu, ať je v sebevětší krizi. Právě tento problém chce Válkův resort změnit.

„V tuto chvíli i pojišťovna, která by měla pochybnosti o své perspektivě, s tím sama mnoho udělat nemůže,“ zhodnotil situaci prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Letos ještě za pacienty zaplatí, příští rok už ale mohou být pojišťovny na suchu

Domácí

„Jak jsme pochopili, tak pak ministr (Válek) by se rád v rámci reformních úprav vrátil k benevolentnějšímu systému slučování. Teď je otázka, kdy a jak rychle to legislativním procesem projde a jaká bude v té době finanční situace pojišťoven,“ dodal.

Pokud se dnes ocitne pojišťovna ve finanční krizi a nemá dostatek peněz na placení svých závazků, může požádat o sloučení s jinou zaměstnaneckou pojišťovnou.

Nově by ale mohlo stačit, aby o tom rozhodlo ministerstvo zdravotnictví po vyjádření ministerstva financí. Resort zdravotnictví to navrhuje společně s dalšími úpravami systému veřejného zdravotního pojištění. Návrh se zatím připomínkuje, není finální.

Vyčerpají rezervy

Zásadní může být urychlení procesu fúze pro menší pojišťovny, kterým každým rokem ubývají rezervy na účtech. Méně než miliardu měla ke konci loňského roku na účtech vedle Vojenské zdravotní pojišťovny i Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. Přibližně miliardu a půl měla Revírní bratská pojišťovna, ostatní pojišťovny mají zásobu větší.

O sloučení může podle zákona požádat jen pojišťovna, která už přes půl roku nezvládá platit své závazky. V takové situaci zatím žádná ze šestice zaměstnaneckých pojišťoven není. Za dva roky to ale může být jinak.

Válkův rezort je ve složité situaci. Ve snaze zajistit větší dostupnost primární, psychiatrické i paliativní péče letos významně navýšil některým specializacím úhradu za péči. Dál tím ale podle ekonomů prohloubil deficitní hospodaření menších pojišťoven.

Snížit počet pojišťoven se opakovaně snažily už minulé vlády. Naposledy se o spojení Vojenské zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra pokoušela neúspěšně vláda Andreje Babiše v roce 2021. Podle pojišťoven k tomu nebyl důvod.

V plánu to není podle Friedricha ani teď, byť se Vojenské zdravotní pojišťovně rezervy tenčí. „Nemáme zatím zevnitř těch dvou pojišťoven signál, že by o to někdo usiloval. V tuto chvíli se nic takového určitě nechystá,“ uzavřel Friedrich.

Řidiči senioři s sebou musí vozit lékařské potvrzení

Finance

Reklama

Související témata:
Svaz zdravotních pojišťoven ČR (SZP)

Výběr článků

Načítám