Hlavní obsah

Slezsko a Moravu zasáhly přívalové lijáky, na jihu i kroupy

Právo, hon, miv, mhr

Bezmála tři stovky zásahů hasičů si vyžádaly bouřky spojené s přívalovými dešti, které se v pátek večer a v noci na sobotu snesly na území Moravskoslezského kraje. Ve většině případů šlo o čerpání vody ze zatopených sklepů nebo vytvořených lagun. Hasiči hojně vyjížděli i v Johomoravském kraji.

Foto: HZS JMK

Bouřka škodila v Jihomoravském kraji.

Článek

„Hned šest hasičských jednotek zasahovalo v Jeseníku nad Odrou, kde přívalový déšť zatopil kromě jednotlivých sklepů rovněž prostory v centru obce. Hasiči museli před záplavou ochránit trafostanici - vykopali několik provizorních kanálů ze vzniklé laguny do řeky a tím se jim podařilo udržet hladinu vody pod kritickým místem. Před zatopením ochránili rovněž kulturní dům, vodu odčerpávali i z jednoho z bytů v domově seniorů,“ sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Hasiči zasahují na Moravě i ve Slezsku, velká voda zaplavila ulice a sklepy

Domácí

Déšť způsobil problémy také ve Studénce, kde se vylil z břehů Butovický potok a znemožnil provoz v několika sousedních ulicích. „Hasiči po opadnutí vody do pozdních večerních hodin odčerpávali zaplavené domy,“ dodal Kozák.

Foto: HZS MSK

Bouřka škodila v Moravskoslezském kraji.

Stejná situace nastala později v Ostravě. „Hasiči museli po dvacáté hodině odčerpávat vodu z několika garáží, uvolňovat kanálové vpustě či odstranit několik stromů. Na některých místech stavěli hasiči hráze z pytlů, aby usměrnili vodu do míst, kde nenapáchá škodu. Na silnici I/11 - tedy na “prodloužené Rudné” - se vlivem silného deště sesul svah na komunikaci. Hasiči odstranili nánosy bláta a oba jízdní pruhy uvolnili,“ dodal Kozák.

Voda zaplavila sklepy a komunikace rovněž na Frýdecko-Místecku. Několik příkopů museli hasiči odčerpat v Jablunkově a snížit tak riziko zaplavení přilehlých rodinných domů.

Šestatřicet zásahů na Brněnsku, především v okolí Pohořelic a šestnáct další ve zbývajících okresech kraje. Taková je bilance lijáku s krupobitím, které se v pátek večer přehnalo Jihomoravským krajem.

Foto: HZS JMK

Bouřka škodila v Jihomoravském kraji.

„V souvislosti s páteční podvečerní bouřkou zasahovali jihomoravští hasiči u většího počtu událostí. K nejvíce zásahům, celkem třiceti případům, vyjížděly jednotky na Pohořelicku. Nejčastěji se jednalo o zatopené sklepy a komunikace,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Filip Venclovský.

V Přibicích nedaleko Podořelic kolem jednadvacáté hodiny vyjížděli k případu stodoly hrozící sesuvem. Přívalový déšť tam poznamenal výkopy a hrozilo, že se zbortí i stodola. Ve Velkých Němčicích vznikla v Brněnské ulici velká laguna a omezila provoz. Auta se místem proplétala kyvadlově jedním pruhem. Ve Vranovicích a na dalších místech padaly i kroupy, některé i tři centimetry velké, které poničily úrodu. Hasiče zaměstnaly i padající stromy.

Hasiči v Olomouckém kraji po pátečních silných bouřkách, které kraj zasáhly hlavně večer a v noci, evidují zhruba 40 výjezdů. „Řešili jsme hlavně popadané stromy, ucpanou kanalizaci a propustky, čerpali jsme také vodu ze sklepů,“ řekla Právu mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Zásahy se týkaly hlavně Prostějovska a Olomoucka. Například v Droždíně, městské části Olomouce voda z polí ohrožovala trafostanici. „Situaci jsme provizorně vyřešili,“ konstatovala mluvčí.

V sobotu ještě hasiči podle ní čistí od naplavenin říčku Hloučelu v Prostějově. „Situaci na menších tocích monitorujeme, postupně by se měla vracet k normálu,“ dodala v sobotu v poledne Balážová.

Reklama

Výběr článků

Načítám