Hlavní obsah

Slavkov svou bitvu prohrál. Na napoleonskou výstavu nemá autorská práva

Slavkov u Brna

Zatímco Slavkov je historicky spojován s Napoleonem a jeho zřejmě nejslavnějším vojenským vítězstvím, v novodobé historii nebylo město v jiné - tentokrát právní bitvě tak úspěšné. Nejvyšší soud totiž zamítl dovolání Slavkova u Brna ve věci napoleonské expozice a justice tak udělala definitivní tečku ve více než sedm let se vlekoucím sporu o porušení autorských práv.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ukázka bitvy u Slavkova

Článek

„Když jsme loni v červenci oznámili konec sporu o napoleonskou expozici ve Slavkově u Brna, protože Vrchní soud v Olomouci vynesl pravomocný rozsudek, v němž nám dal ve sporu s městem za pravdu, ukvapili jsme se. Přesto, že město Slavkov u Brna již do té doby zřejmě vynaložilo jistě nemalé prostředky na své právní zastoupení ve vlekoucí se soudní bitvě, hodlalo pokračovat, a podalo dovolání k Nejvyššímu soudu, který nám dal nyní definitivně zapravdu,“ uvedl jednatel společnosti Projekt Austerlitz.

Dovolání Slavkova bylo nyní usnesením Nejvyššího soudu pravomocně odmítnuto.

Společnost Projekt Austerlitz vytvořila s libretisty Jakubem Samkem a Vladimírem Kočanem před osmi lety napoleonskou výstavu pro slavkovský zámek, jejíž zhotovení bez souhlasu autorů město předalo třetí straně, stavební firmě z Brna.

Výsledek se však autorům, kteří ani jako tvůrci nebyli uvedeni, nelíbil. Poukazovali nejen na chyby v tomto postupu, ale i na faktické chyby v samotné expozici, jejíž vznik byl financován z Evropských fondů. Vzhledem k tomu, že soudy trvaly déle, než je tzv. udržitelnost podporovaného projektu, nemusí město dotaci vracet.

Nad Napoleonem a jeho vojáky letos u Slavkova zvítězil virus

Domácí

„Pan starosta Michal Boudný (ČSSD) už o rozhodnutí Nejvyššího soudu ví. V pondělí o něm bude informovat i za účasti právníků radu města. Teprve poté se k němu vyjádří,“ řekla Právu tisková mluvčí města Veronika Slámová.

„Snad se nyní dočkáme omluvy, kterou již dříve potvrdil i Vrchní soud v Olomouci. Bylo by podle nás krajně nedůstojné, kdybychom se jí i nadále museli domáhat již probíhající exekucí,“ uvedl Jakub Samek jako spoluautor libreta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám