Hlavní obsah

Nad Napoleonem a jeho vojáky letos u Slavkova zvítězil virus

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Povely nejčastěji francouzské. Rozestupy i hloučky po třech. Tak vypadal podvečerní sobotní pietní akt pod Mohylou míru, která připomíná jednu z nejhorších bitev v historii Evropy, kdy si ještě muž proti muži viděli do očí a kdy se bojovníci bořili do hlíny rozbředlé krví.

Připomínka bitvy u SlavkovaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Vzpomínkové akce na jednu z největších a také nejslavnějších Napoleonových bitev, která se odehrála 2. prosince 1805  v okolí Slavkova a která změnila podobu Evropy, patří především kvůli bitevní ukázce už léta  mezi nejvíce navštěvované akce svého druhu v Evropě.

Vždyť pod kopec Santon u Tvarožné, kde až dva a půl tisíce uniformovaných vojáků předvádí vždy některou z konkrétních bojových částí bitvy u Slavkova, přijíždí rok co rok tisíce diváků. Letos však slavného vojevůdce i všechny ostatní porazil neviditelný nepřítel. Koronavirus.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Připomínka Bitvy u Slavkova

„O ukázku se mělo letos postarat 1500 vojáků v poli. Bohužel uspořádání bylo nemožné, což všichni pochopili. Doufáme, že o to větší a důstojnější budou vzpomínkové akce v roce příštím, kdy se vzpomene dvě stě let od úmrtí Napoleona. Do ukázky v roce 2021 se zapojí, pokud tedy vše bude v pořádku 2 500 mužů, což je množství, která při důležitých výročích bývá obvyklé,” řekl Miroslav Jandora, který stojí v Projektu Austerlitz,  který už třicet let vzpomínkové akce včetně bitvy pořádá

”Na 'své' muže se opět těší i americký Herec Mark Schneider, který je nejlepší představitel Napoleona posledních let na celém světě. Ostatně potvrdil nám to i v sobotu ráno videomostem, když pozdravil těch několik desítek uniformovaných, kteří se od Santonu vydali na pietní zhruba desetikilometrový pochod blátivými cestami k Mohyle Míru. Nikoho ze zúčastněných jsme ale neoslovovali, byla to jejich spontánní vůle,“ dodal Jandora.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Letošní ročník si organizátoři chtějí vynahradit příští rok.

Jak doplnil, je rád, že kraj, který nad akcemi bere rok co rok hlavní záštitu, vyšel organizátorům i v letošním roce vstříc a dotace akce se přesune do roku 2021.„Jihomoravský kraj považuje téma napoleonských bitev za významný mezinárodní fenomén a má zájem na realizaci akcí v příštím roce. Rozhodli jsme, že ponecháme letošní dotace na realizaci těchto akcí všem, kteří se na nich podílejí na příští rok. Doufám, že se do té doby situace kolem koronaviru zlepší natolik, že se budou konat v plném rozsahu,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU - ČSL). Kraj letos na bitvu u Slavkova rozdělil přibližně 3,7 milionu korun osmi pořadatelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám