Hlavní obsah

Skončí na ulici, bojí se o Romy neziskovka

Dobrovolníci z iniciativy Hlavák působící na pražském hlavním nádraží se obávají, že stovky ukrajinských Romů, kteří tam každou noc přespávají, skončí na konci května, kdy zde má skončit humanitární pomoc, na ulici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští Romové ve čtvrtek na pražském hlavním nádraží

Článek

„Každý večer přichází pět set lidí. Je to tam i z bezpečnostního a hygienického hlediska špatné, uprchlíci se na chodbu u Fantovy kavárny ani nevejdou, takže chápeme, že se to uzavře. Vidíme ale i riziko, že z části těch lidí se stanou bezdomovci, a o to je to smutnější, protože jsou to všechno mámy a malé děti,“ sdělil Právu koordinátor iniciativy Hlavák Jan Škop.

Praha ukončí pomoc na hlavním nádraží, centrum pro uprchlíky ve Vysočanech ještě nezavře

Domácí

Ukončení humanitární podpory běžencům ve středu oznámil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) poté, co Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) ohlásila, že k poslednímu květnu přestane na nádraží působit. OPU totiž právně zastřešuje všechny aktivity na nádraží, včetně lůžkového vlaku či sálu budovy. Iniciativa Hlavák tedy tyto možnosti pomoci od června nebude mít k dispozici.

„Víme, že se ukončí možnost ubytování v lůžkovém vlaku a v sálu budovy, výdej jídla a podobně. Zatím není jisté, jestli prostor zavřou úplně nebo budou jen infostánky,“ podotkl Škop.

Další místo pro uprchlíky

Hřib ve středu uvedl, že by se chtěl s neziskovým sektorem na provozu těchto infostánků dohodnout. Uprchlíci v nich dostávají základní informace, jak se dostat k asistenčnímu centru nebo kde si pořídit jízdenku do jiného města či státu.

„My budeme situaci na nádraží dále sledovat, aby byla dodržována práva uprchlíků. Je klíčové, jak bude uzavření provedeno a jakou formou pomoci bude nahrazeno,“ konstatovala mluvčí iniciativy Hlavák Mlada Hošková. Podotkla, že není možné ze dne na den stovky uprchlíků vyhodit na ulici.

Uprchlíci spí na hlavním nádraží v Praze na zemi, nemají co jíst ani kde se umýt

Domácí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) včera večer ve Sněmovně prohlásil, že právě v tuto chvíli se chystá k otevření další centrum pro uprchlíky v nouzi, ale rovnou dodal, že neřekne, kde se nachází.

Reklama

Výběr článků

Načítám