Hlavní obsah

Školští odboráři jednali s Nečasem, víc peněz jim však neslíbil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O dopadech škrtů na školství v úterý jednaly s premiérem Petrem Nečasem (ODS) školské odbory. Podle nich kvůli letošnímu ušetření 2,5 miliardy učitelům i dalším pracovníkům klesly příjmy. Zmírnění úspor a víc peněz se jim ale s premiérem vyjednat nepodařilo. Řekl to předák školských odborů František Dobšík.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

"Veškerá motivace platu v regionálním školství neexistuje. Pedagogové i nepedagogičtí pracovníci nemají osobní ohodnocení a odměny, ty jsou jen velmi, velmi výjimečná záležitost. Někde se snižují i platové třídy," řekl Dobšík. Podle něj premiér odborům v úterý nic neslíbil a uvedl, že situaci bude dál sledovat. Pokud se ekonomice bude dařit, bude prý školství první, kam se seškrtané peníze vrátí.

Podle předáka odboráři upozorňovali nejen na dopady letošních škrtů, ale také na chystané úspory pro příští dva roky. O rozpočtech na ně chtějí dál jednat. Do dvou týdnů by se mohli sejít s novým ministrem školství Petrem Fialou, dodal Dobšík.

Příští jednání by se měla týkat i optimalizace sítě škol. Jejich kapacita je totiž nyní větší, než kolik je v Česku žáků. Odbory podle Dobšíka případné rušení škol neodmítají, jsou ale proti "jednostrannému administrativnímu zásahu".

Školské odbory jsou už několik týdnů ve stávkové pohotovosti. Svůj postup koordinují s konfederací odborových svazů, která by měla o dalších protivládních akcích jednat 22. května. Rozhodovat by měla i o případné generální stávce. Předsednictvo odborového svazu školství se pak mimořádně sejde 25. května, kdy se poradí o konkrétních krocích ve školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám