Hlavní obsah

Situace na řekách se uklidňuje. Varování před dešti a velkou vodou platí dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože v uplynulých 24 hodinách spadlo v Jizerských horách a Beskydech dalších 30 až 40 milimetrů srážek, situace na řekách se v pondělí ráno postupně uklidňuje. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav. I dál ale platí výstraha před velkou vodou a vydatným deštěm. Více pršet může zejména na východě České republiky.

Foto: ČHMÚ

Výstraha před velkou vodou k pondělnímu ránu

Článek

„Situace na řekách se po víkendových extrémních srážkách postupně uklidňuje. Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň platí už jen na dvou místech v Pardubickém kraji, a to na Chrudimce v Nemošicích a Novohradce v Úhřeticích,“ uvedli meteorologové kolem půl osmé ráno.

Na řadě míst pak v pondělí dál platil druhý nebo první povodňový stupeň (aktuální vývoj lze sledovat na webu ČHMÚ zde). V Královéhradeckém kraji byl ráno druhý stupeň na Orlici v Týništi nad Orlicí a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Hladiny obou toků ale byly na setrvalé úrovni a měly by tak zůstat i během dopoledne.

Muž vyjel na raftu na rozvodněnou Morávku se dvěma dcerami, mladší nepřežila

Krimi

První povodňový stupeň pak platil třeba na čtyřech místech v Jihomoravském kraji, dvou na řece Moravě a dvou na Dyji.

Platil také na Vsetínsku. Hladina říčky Bystřičky nad stejnojmennou vodní nádrží, která v uplynulých dnech několikrát vystoupala i na třetí stupeň povodňové aktivity, klesla na první stupeň v noci na pondělí. První stupeň platil také pod přehradou a na řece Moravě v Kroměříži a Spytihněvi na Zlínsku.

I dál platí výstrahy před velkou vodou, které meteorologové vydali „do odvolání“. Nejvyšší stupeň výstrahy se týká Chrudimky v Pardubickém kraji, nebezpečně ale mohou stoupat hladiny i v dalších regionech, zejména na severovýchodě a východě Česka.

Dál také může pršet, což platí zejména pro východ ČR. Aktuálně je v platnosti výstraha před vydatným deštěm, která platí až do pondělního poledne, pro Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Velmi vydatný déšť pak lze očekávat v okresech Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Kopřivnice, Nový Jičín, Třinec.

Povodně v Luži na ChrudimskuVideo: Ludmila Žlábková, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám