Hlavní obsah

Širší vedení Strany zelených zavřelo ústa rebelům

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Republiková rada Strany zelených na svém nedělním jednání přijala usnesení, podle kterého mají napříště za stranu veřejně vystupovat jen ti, kteří k tomu mají náležitý mandát. Reagovala na účast některých členů strany na sobotní protiradarové demonstraci v centru Prahy. Z jednání také vyplynulo, že dlouhodobý postoj strany k základnám USA se nemění.

Článek

"Republiková rada vyzývá členy a orgány strany, aby respektovali a nepřekračovali mandáty získané pro řízení, politické vedení a veřejné vystupování za Stranu zelených," uvedl na tiskové konferenci po jednání republikové rady strany její předseda a vicepremiér Martin Bursík s tím, že rada explicitně neodmítla účast členů strany na demonstraci.

Veřejný střet Bursíka se Stropnickým

Smysl této výzvy stal předmětem veřejného sporu mezi Bursíkem a místopředsedou republikové rady Matějem Stropnickým, který se sobotní demonstrace zúčastnil a jménem strany tam vyjádřil odmítavý postoj k americké doktríně preventivní války a protiraketové obrany. "Strana vyjádřila názor, že můžeme vystupovat se svým menšinovým názorem i veřejně, z čehož já mám radost," řekl novinářům Stropnický.

Na to okamžitě reagoval Bursík, který Stropnického výklad usnesení označil za kuriózní. "Že by snad mohl nebo mohli nadále říkat si každý, kdo chce, co chce, to není pravda," řekl předseda strany a zdůraznil důležitost udržení jednotné politické linie. "Aby za stranu hovořili reprezentanti, kteří mají politický mandát a kteří reprezentují politickou stranu a zároveň nesou politickou zodpovědnost jak dovnitř strany, tak i navenek vůči občanům," řekl Bursík.

Na adresu Stropnického vicepremiér dodal: "O tom si ještě budeme muset popovídat, je to asi dáno nedostatečnou politickou zkušeností, ale republiková rada čte to usnesení naprosto jednoznačně."

Postoj zelených k radaru se nemění

Z usnesení z jednání republikové rady rovněž vyplynulo, že postoj strany k případnému zbudování americké radarové základny na českém území se nemění. Zelení podporují jednání s USA s podmínkou, že v budoucnu bude spadat pod NATO. Podle republikové rady je třeba dál vést dialog především s NATO a EU, ale i s Ruskem.

Širší vedení zelených se shodlo také na tom, že jednou z priorit strany je zákon o obecném referendu a jeho prosazení. "Není to tak, že prioritou by bylo referendum o umístění základny v ČR," upřesnil Bursík.

Reklama

Související články

Část zelených vytýká Bursíkovi základnu

Výzvu předsednictvu Strany zelených (SZ), která kriticky hodnotí ministra zahraničí Karla Schwarzenberga k otázce amerického radaru a k euroústavě zformuloval...

V centru Prahy se demonstrovalo proti základnám

Na Václavském náměstí v Praze se sešly stovky odpůrců radarové základy USA v Česku. Na náměstí se shormáždilo asi 5000 lidí, kteří přišli sami za sebe nebo...

Výběr článků

Načítám