Hlavní obsah

Šincl se rozzuřenému Babišovi před rokem hodil

Právo, ada, nig

Užitečný idiot. Takovou roli na sebe před celým národem vzal zhruba před rokem poslanec soc. dem. Ladislav Šincl. Alespoň tak ho ve Sněmovně politovala Jana Černochová (ODS) s dovětkem, že je jí ho velmi líto, neboť si ho jinak váží. „Před celým národem musel udělat něco, co zní dvouslovně a první slovo je užitečný,“ pravila tehdy Černochová.

Foto: Petr Horník/Jan Handrejch, Právo

Poslanec Ladislav Šincl (vpravo) a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Šincl totiž zpochybnil své hlasování o zákonu o spotřební dani, do něhož jeho partajní kolega Milan Urban prosadil snížení daně na pohonné hmoty, což by státní kasu, za kterou odpovídá Andrej Babiš, připravilo o 14 miliard korun.

„Stává se mi to jednou za volební období,“ kál se před poslanci Šincl poté, co si klub soc. dem. vyžádal přestávku kvůli zděšení, co to Sněmovnou prošlo. [celá zpráva]

Právě Urbanův návrh, který podpořilo se Šinclem dalších šestnáct soc. dem. poslanců a ze schválnosti také opozice, rozzuřil Babiše. [celá zpráva]

Bouře nevole

„To nedostanou lidi, není pravda, že těch 14 miliard dostanou lidi. Podle mě by bylo normální, kdyby všichni hlasovali proti tomu. Všichni. Není to pro lidi, je to pro firmy a je to proti lidem, protože je to proti rozpočtu,“ hřímal Babiš.

Klub soc. dem. tak hledal východisko z trapné situace, kterou jeho členové posléze zdůvodňovali tím, že si neuvědomili, o čem hlasují. K neobvyklému zpochybnění svého hlasování se po více než hodině uvolil právě Šincl.

Jeho krok a následný druhý pokus, kdy pro snížení daně z koalice hlasoval už jen samotný Urban, vyvolal bouři nevole u opozičních poslanců. Vládní strany obvinili z ohýbání veškerých parlamentních procedur. Členové ODS dokonce hrozili kvůli zpochybnění hlasování poslat zákon k Ústavnímu soudu. Nakonec svůj záměr vzdali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám