Hlavní obsah

Poslanci překvapivě schválili snížení spotřební daně u pohonných hmot, Babiš nechápe

Právo, Novinky, jas, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve středu překvapivě podpořila snížení spotřební daně na pohonné hmoty o 2,50 Kč u nafty a 1,50 Kč u benzínu. Změnu navrhovanou poslancem ČSSD Milanem Urbanem schválila v rámci novely o znovuzavedení zelené nafty pro zemědělce. Daňová vratka ze spotřební daně na palivo má podle vlády vyrovnat podmínky tuzemských zemědělců se zahraničními kolegy.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pozměňovací návrh poslance Urbana na snížení spotřební daně na pohonné hmoty obecně prošel k překvapení vlády a patrně i samotného navrhovatele.

Urban se pokoušel kolegy přesvědčit, že navzdory poklesu příjmu ze spotřební daně by se do rozpočtu vrátily peníze na vyšších prodejích pohonných hmot i dalších komoditách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš nerozumí, co ČSSD sleduje

V nynější podobě návrh odmítl šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO), byť uvedl, že se dohodě nebrání. „Něco vymyslíme a budeme to řešit,” dodal.

Po hlasování Babiš netajil rozhořčením nad tím, že velká část klubu ČSSD podpořila Urbanův pozměňovací návrh.

„Nechápu, co je to za akci ČSSD. Doufám, že se to bude revokovat, protože to takto není možné. Jednak na to není důvod, za druhé to nic nepřinese pro lidi. Vše by to skončilo v kapsách distributorů. Nechápu, co pan Urban sleduje a za koho lobbuje,“ řekl Babiš novinářům, zatímco klub ČSSD se šel narychlo radit, co se vzniklou situací. Jak Babiš dodal, Urban ve svých argumentech neříkal pravdu, protože pohonné hmoty v Čechách jsou nyní nejlevnější.

„Je to 14 miliard do rozpočtu, není to odůvodněné. Ministerstvo financí se tomu bude věnovat, uděláme analýzu a to, co on řekl, nemá žádný základ. Je to problém sociální demokracie a doufám, že to vyřeší. Náš klub v tom byl jednotný,“ uvedl ministr financí.

Zelená nafta se vrátí

Zemědělcům se má opět vracet 40 procent spotřební daně u motorové nafty a 50 procent u směsné nafty.

Opoziční TOP 09 a ODS, které v minulosti zelenou naftu zrušily, upozornily, že výjimka umožňuje daňové úniky, neboť naftu lze nalít do traktoru, ale i kamkoliv jinam. TOP 09 navrhovala poslat dotace zemědělcům jiným způsobem, ODS by se více zaměřila na podporu malých a středních zemědělců.

Novelu ještě dostane k posouzení Senát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám