Hlavní obsah

Silný vítr úřaduje, tisíce domácností jsou bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Silný vítr láme stromy, což vede k výpadkům proudu. Kvůli počasí bylo v pátek ráno v Česku bez elektřiny kolem 15 000 odběratelů, nejvíc na západě a jihu Čech, vyplývá z údajů energetických firem ČEZ a EG.D. Problémy jsou také v dopravě. Meteorologové už dříve vydali výstrahu před silným větrem, který může mít v nárazech rychlost až 90 km/h. Výstraha platí do páteční půlnoci.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Hasiči na Ústecku odstraňovali ze silnic popadané větvě a stromy.

Článek

Na jihu Čech vyjeli hasiči do pátečního rána celkem ke 160 zásahům, informovala Novinky mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

„V Českých Budějovicích jsme zajistili uvolněnou plechovou střechu, v Soběslavi, Kaplici a Pístině narazila do spadlých stromů osobní auta. Nehody jsou bez zranění,“ sdělila Matějů.

Na železnici zasahovali hasiči například u Opařan, nebo u Chlumu, kde kvůli spadlým stromům musely zastavil vlaky. Ty nejezdily nad ránem například mezi Českými Budějovicemi a Novou Vsí, ale železničářům se podařilo provoz obnovit.

Na jedoucí auto na Havlíčkobrodsku spadl strom, řidič na místě zemřel

Krimi

„V současné době se jezdí na všech tratích kromě úseku mezi Lipnem nad Vltavou a Rybníkem na Českokrumlovsku, kde je provoz zastavený z preventivních důvodů kvůli povětrnostním podmínkám,“ uvedl po osmé hodině ráno mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Stromy a větvě padaly na silnice z noci na pátek také na Vysočině. Hasiči měli skoro 60 výjezdů. K ránu byl přerušený provoz na železnici směrem na Tábor, kde okolo 5:00 do spadlého stromu najel osobní vlak v úseku mezi Horní Cerekví a Dobrou Vodou u Pelhřimova. Vlaky by tam podle webu Českých drah měly začít znovu jezdit okolo poledne.

V Ústeckém kraji vyjížděli hasiči kvůli vydatnému dešti a silnému větru od čtvrtečních 22:00 do pátečního rána k 27 událostem, ve většině případech šlo o popadané stromy. Ve Varnsdorfu na Děčínsku odčerpávali vodu z jednoho rodinného domu, na Teplicku bylo nutné vyčistit koryto potoka, protože se vyléval z břehů.

Kromě větru dělal problémy také déšť a odtávající sníh. Ve čtvrtek odpoledne a večer dosáhly některé toky třetího stupně povodňové aktivity, jako třeba Labe ve Vestřevi, Žejbro v Rosicích a Mandava ve Varnsdorfu. V noci se odtávání sněhu zpomalilo a ustával také déšť, takže většina toků kulminovala a v pátek ráno jsou většinou na poklesu, uvedli meteorologové. Za uplynulých 24 hodin spadlo podle nich v Česku 30 milimetrů srážek, na horách až 100 milimetrů. Nejvíce jich bylo v Krkonoších, Jizerských horách a Orlických horách.

Napilno mají také hasiči v Pardubickém kraji. Silné poryvy větru shodily vánoční strom v  Chocni na Orlickoústecku.

Bouřka v Chocni shodila vánoční strom

Domácí

Nebezpečí lavin v Krkonoších

Kromě větru a zvýšených hladin meteorologové upozorňují také na možné problémy kvůli sněhu. 

Vydatné sněžení zasáhlo Krkonoše. Horská služba v pátek ráno na svém webu vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí. Túry terénem vyžadují velkou opatrnost, varovala, neboť situace na horách v lavinových lokalitách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou.

Na hřebenech Krkonoš je 110 až 120 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích, v odtrhových zónách a ve žlabech.

„Za posledních 24 hodin napadlo na hřebenech dalších zhruba 40 cm nového sněhu, za 48 hodin je to zhruba 60 až 70 cm sněhu v kombinaci s JZ až SZ větrem. Teplota na hřebenech hor zůstává pod nulou a předpokládají se další sněhové srážky, které by mohly být vytrvalé,“ uvedl Jan Doubek z krkonošské Horské služby.

Rozdíl až 18 stupňů. Ranní teploty ukázaly nebývalý rozptyl

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám