Hlavní obsah

Silničáři vs. bezohlední řidiči. Místo uklizené vozovky vzkaz: Nadávejte sobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoše

Přival sněhu, jehož v horských oblastech v sobotu místy napadlo až dvacet centimetrů, odkryl letité problémy se špatně zaparkovanými vozy. Auta turistů i domorodců odstavená na místních komunikacích leckde blokovaly zimní údržbu. Sypače nemohly projet vůbec, nebo nabíraly nemalá zpoždění.

Špatně zaparkovaná auta řeší silničáři celou zimní sezónu.Video: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Vozy vesměs turistů z Polska a Německa blokovaly v sobotu komunikaci středem krkonošských Janských Lázní. „Chlapi tam s technikou neměli šanci projet a silnice zůstala neprotažená,“ popisuje trutnovský dispečer královéhradecké Správy a údržby silnic Boleslav Strouhal. „Místo úklidu sněhu jsme museli sepsat zápis, aby nám nekladli za vinu neupravené komunikace,“ doplnil Strouhal. „Policisté to nejsou schopní uhlídat a nemohou být všude,“ míní dispečer.

Příliš šancí zbavit silnice ledabyle zaparkovaných aut nemají ani strážníci, kteří na dopravu v obcích především dohlížejí. Problém představuje už jen zavčasu sehnat majitele špatně zaparkovaného auta. „Personálně bychom to ještě zvládali. Potíž je hlavně v tom, že není k dispozici stálý odtah. Firem s potřebnou technikou mnoho není a především nemohou být k dispozici čtyřiadvacet hodin denně,“ tvrdí ředitel Městské policie v Trutnově Radek Svoboda.

Strážníci: Nejhorší jsou skialpinisti

Strážníci tak auto, jež překáží zimní údržbě, pouze označí nálepkou s upozorněním pro řidiče. „Botičku takto odstavenému vozu z důvodu, že představuje překážku, dát nemůžeme,“ vysvětlil Svoboda, podle něhož jsou aktuální metlou horských silničářů vozy skialpinistů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sněhová krusta zůstala kvůli špatně zaparkovanému autu ležet na vozovce i v Malých Svatoňovicích.

„Důvod je prostý. Nepotřebují lyžařské vleky a přilehlá parkoviště. Vozy často postaví v místech, kde zrovna nastupují na túru. Situace dospěla do takového stadia, že nás donutila iniciovat schůzku se všemi zainteresovanými organizacemi,“ podotkl Svoboda.

Příznivců skialpinismu loňskou zimu, kdy vleky zastavil lockdown, nebývale přibylo. Řada lidí nakoupila skialpinistickou výzbroj a přišla na chuť tomuto sportu provozovaného mimo přeplněné sjezdovky a nesvázaného provozní dobou lanovek. „Nakoupenou výbavu chtějí logicky využít,“ doplnil jeden z horalů.

Nejen ve střediscích, ale i v obcích

Překážky v podobě špatně zaparkovaných aut neomezují silničáře pouze v horských střediscích. Vozy, které zabírají třetinu vozovky, brání průjezdů sypačů uvnitř obcí, o čemž se mohl v sobotu přesvědčit muž za volantem pluhu v Malých Svatoňovicích Strážkovicích na Trutnovsku.

Řidiče ze soudního stavení se naštěstí podařilo sehnat během čtvrt hodiny. Silničáři, kteří museli v sobotu kvůli chumelenici některé úseky v Krkonoších a Podkrkonoší projíždět třikrát, obvykle takové štěstí nemívají. Přesto v sobotu nezůstala žádná z krkonošských silnic kvůli sněhu neprůjezdná.

„Odpoledne začalo pršet a teploty šly nahoru, což by mělo vydržet v noci na neděli a celý závěr týdne. Nemělo by hrozit náledí ani sněhové jazyky. Silný vítr ale může v kombinaci s těžkým mokrým sněhem způsobit pády stromů s podmáčenými kořeny na vozovku,“ varuje dispečer Strouhal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám