Hlavní obsah

Silničáři se vracejí k zimní pohotovosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S ohledem na chladné počasí a varování meteorologů před nízkými teplotami a sněhem drží Ředitelství silnic a dálnic ČR znovu zimní pohotovost. Ve skladech jen na dálnicích je k dispozici 30 tisíc tun soli, připraveno vyrazit do terénu je 650 řidičů. Novinářům to v pátek na dálnici D8 ve středisku Řehlovice na Ústecku řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vozidlo údržby silnic na silnici č. 7 u hranic s Německem na snímku z 25. listopadu 2023

Článek

Zimní režim údržby komunikací končí obvykle na sklonku března, kvůli předpovědi počasí se k němu silničáři vrátili ve středu. A to ve všech 23 dálničních střediscích. „Aktivovali jsme také dodavatele zimní údržby,“ uvedl Rýdl.

Materiálu na údržbu i pracovníků má podle něj ŘSD dost. „Přesto prosíme řidiče, aby byli obezřetní,“ dodal Rýdl.

Řada motoristů už vyměnila na automobilech zimní pneumatiky za letní. Nebezpečí hrozí na silnicích zejména při prudké změně počasí. „Nárazově mohou spadnout zmrzlé srážky a na několik minut, maximálně na několik desítek minut zkomplikovat stav vozovky. To se teď stalo na Šumavě a na Karlovarsku, projevilo se to tím, že v jednotkách případů měly problémy kamiony,“ připomněl mluvčí.

Úroda v ohrožení. Meteorologové aktualizovali výstrahu před mrazy

Počasí

Volat mohou motoristé na bezplatnou linku 800 280 281, kde jim dispečeři poskytnou informace ke konkrétní lokalitě.

Pod nulu na části území teploty klesaly už v noci na čtvrtek, sněžení na Šumavě zkomplikovalo dopravu. Mrznout bude v Česku podle předpovědi meteorologů v noci na neděli a na pondělí. Na horách napadne až 40 centimetrů sněhu. Do Česka podle meteorologů proudí studený vzduch od severu.

„Po přechodně teplejší sobotní noci očekáváme další mrazivé noci v neděli 21. dubna a v pondělí 22. dubna,“ uvedl Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a Polsko. V polohách nad 800 metrů nad mořem napadne 15 až 40 centimetrů sněhu.

FOTO: Do Česka se vrátil sníh. Na Šumavě je klasická zima

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám