Hlavní obsah

Otec jednoho z trýznitelů: „Vychovávali jsme ho jinak“

Právo, Stáňa Seďová, Lucie Fialová
Praha

Otec jednoho z trojice chlapců, kteří měsíce šikanovali učitelku angličtiny na Střední průmyslové škole v Malešicích, poskytl Právu rozhovor. Redakce podle zákona nesmí zveřejnit jeho jméno.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Střední průmyslová škola, v níž došlo k šikaně, sídlí v pražských Malešicích.

Článek

Proč jste se rozhodl promluvit?

Musím reagovat na to, co všechno se píše. To všechno, čeho se můj syn dopustil a jak jednal, je naprosto v rozporu s tím, jak jsme ho vychovali, i s mým chápáním. Velice litujeme toho, co se stalo. Žádné gesto ani omluva nemůžou nahradit ztrátu matky její dceři. A i když nesouviselo to, co udělal můj syn, s její smrtí, rádi pozůstalé dceři po ní jakkoliv pomůžeme a podpoříme ji, jak jen to bude v našich silách. Upřímně litujeme její ztráty.

Jak se cítíte vy, když jste na videozáznamech viděl, jak se choval váš syn a jeho kamarádi?

Cítím lítost. To bylo jednání toho nejhoršího kalibru. Nevím, co jsme udělali špatně. Jakou chybu ve výchově. Upřímně se omlouvám všem, kterým můj syn ublížil. Budeme nápomocni během vyšetřování celého incidentu. Spolupracujeme se školou i s policií a budeme nést následky toho, čeho se můj syn dopustil.

Lituje svého chování i váš syn?

Je si vědom toho, že tohle vážně nebyla žádná klukovina. Vnímá to, jak negativně to vidí i ostatní. Je si vědom toho, že důsledky si ponese. Nicméně jak jsou v tom namočení tři, jako by je ta kolektivní vina částečně zbavila vlastní odpovědnosti a viny. Měl by litovat víc.

Byly s vaším synem i dříve výchovné problémy?

Nikdy se nic takového nestalo. Tohle je otřesné a nepřípustné. Ale neměli jsme tušení. Nikdy se agresivně neprojevoval a nemuseli jsme nic takového řešit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám