Hlavní obsah

Šestačtyřicet let po ruské okupaci zažíváme déjà vu, odsoudili politici konflikt na Ukrajině

Novinky, Václav Lang
Praha

Nejvyšší ústavní činitelé si ve čtvrtek během vzpomínky na začátek sovětské okupace nebrali servítky při vyjadřování o politice současného Ruska vůči Ukrajině. Před budovou Českého rozhlasu na pražských Vinohradech přirovnali konflikt právě k sovětské okupaci Československa v druhé polovině minulého století.

Foto: Petr Horník, Právo

Památku obětí okupace v roce 1968 uctili lidé ve čtvrtek i u Českého rozhlasu v Praze.

Článek

Paralelu s rusko-ukrajinským konfliktem použil ve svém projevu ministr kultury Daniel Herman: „Ruské tanky v tuto chvíli opět porušují suverenitu jedné evropské země,“ prohlásil.

Podobně hovořil předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, jenž vzpomněl hrdinství těch, kteří se před 46 lety vypravili k budově tehdy Československého rozhlasu. „Ve dnech, jako je tento, si připomínáme, že svoboda není samozřejmostí,“ prohlásil.

Nutnost svobodných médií

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková připomněla zejména důležitost pravdivého informování médií, jako tomu bylo v případě rozhlasu právě na počátku invaze vojsk Varšavské smlouvy. „Pokud neexistují svobodná média, je snadné manipulovat s veřejností,“ odkázala právě na současnou situaci na Ukrajině.

„Je nutné využít všech diplomatických možností, aby už nikdy a nikde neumírali nevinní lidé. 21. století není stoletím války,“ konstatovala.

Primátor Tomáš Hudeček odsoudil současnou ruskou politiku vůči Ukrajině. „Současná politika ruských vládců oživila sovětské myšlení,“ prohlásil a uvedl, že se Rusko, stejně jako před půl stoletím, snaží získat co největší vliv i za cenu válečného konfliktu. „Kdo by to byl řekl, že 46 let od okupace zažijeme déjà vu,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám